Digidexo.com

Parasitter som lever i mennesker

Parasitter som lever i mennesker


Parasitter lever av å få mat fra en vert, som skader verten. Parasittiske infeksjoner kan oppstå i planter, dyr og mennesker. The Centers for Disease Control (CDC) og Mayo Clinic har identifisert flere parasitter som ofte rammer mennesker, og deres symptomer.

Cryptosporidium

Cryptosporidium, ofte referert til som "krypto", er en parasitt som vanligvis infiserer mennesker via forurenset vann. Crypto kan overleve klorering og kan smitte mennesker som drikker vann fra springen, og kan også leve i innsjøer, bekker og elver hvor folk svømme eller spille. Personer med krypto kan ha symptomer som kvalme, oppkast, diaré, kramper og feber som kan vare opp til 30 dager; krypto kan være livstruende for mennesker med immunsystem lidelser.

Giardia

Giardia intestinalis er spredt av forurenset vann, mat og kontakt med avføring. Folk som svømmer i lokale bekker, elver og innsjøer kan bli infisert; bleieskift uten å vaske hendene og ha anal sex kan også spre Giardia parasitter. Mennesker smittet med giardiasis kan ha symptomer som kvalme; hyppig diaré som har en stygg lukt; og betydelig vekttap.

Rundormer

Mange arter av rundorm, som også er referert til som helminths, lever i tarmen hos mennesker og forårsake sykdom.
Pinworms er den vanligste typen av rundorm infeksjon, og spres via skitne hender eller gå barbent på forurenset skitt; det viktigste symptomet er intens kløe rundt anus.
Ascaris ormer kan være opp til 13 inches lang og deres livssyklus omfatter stadier i menneskets lunger og tarmer. Denne infeksjonen kalles ascariasis. Symptomer er oppkast, magesmerter og søvnproblemer.
Hakeorm smitte mennesker som vandrer på skitt med bare føtter, og føre til hudproblemer, magesmerter, kolikk og diaré.

Toxoplasma

Toxoplasma gondii parasitter smitte mennesker som spiser forurenset mat eller som kommer i kontakt med avføringen til smittede katter. Ifølge Centers for Disease Control, opp til 60 millioner amerikanere har denne infeksjonen, selv om de fleste ikke vil ha noen symptomer eller sykdom. Imidlertid kan gravide kvinner, spedbarn og personer med immunsystem problemer utvikle alvorlige komplikasjoner, inkludert hjerneskade og tap av syn.

Trikiner

Den trikiner spiralis parasitten infiserer mennesker så vel som de fleste andre pattedyr. Folk som spiser forurenset kjøtt som er kokt kan bli infisert, og parasitten danner en cyste som åpner i magen og kan forårsake magekramper, oppkast og diaré. Etter å ha forlatt magen, parasitter invadere musklene og kan forårsake skade på ledd samt muskelsmerter.