Digidexo.com

Hva er ESR i medisinske termer?

ESR, eller senkning, er en blodprøve som påviser betennelse i kroppens vev. Det er et viktig verktøy for påvisning og forvaltning av visse betennelses og infeksiøse tilstander. Leger vanligvis bestille denne testen for å måle graden av betennelse i autoimmune sykdommer, som lupus; og for å måle respons på behandlingen i forhold som osteomyelitt.

Betydning

Den ESR er en del av et batteri av tester som påviser inflammatoriske prosesser i kroppen. Det er en ikke-spesifikk test, slik at en høy SR må være korrelert med alder og kjønn av pasienten, med symptomene til pasienten kan ha, og med andre tester.

Funksjoner

ESR testen måler hvor raskt de røde blodcellene faller, eller sediment, i et rør. Jo flere inflammatoriske markører er tilstede i blodet, jo hurtigere de røde blodcellene faller, og desto høyere er graden av betennelse. Normale verdier varierer etter kjønn og alder. Menn under 50 år har som regel et nivå på 0-15 mm / t; kvinner på samme alder fra 0-20 mm / time. Eldre menn og kvinner kan ha et litt høyere nivå.

Betraktninger

Selv om det er en uspesifikk test, er det viktig i diagnostisering av temporal arteritt, en tilstand som forårsaker betennelse i blodårene i ansiktet og hodet; og for å overvåke responsen på behandlingen av tilstander som osteomyelitt, en ben-infeksjon.

Advarsel

Anemi og graviditet kan feilaktig heve ESR resultater.

Fun Fact

Andre navn på testen er Biernacki Test, til ære for Dr. Edmund Biernacki, som oppdaget prosessen bak testen i 1897; og Westergren test, til ære for Dr. Alf Vilhelm Albertsson Westergren, som bidro til å utvikle testen i 1918.