Digidexo.com

Effekter av mat grupper i ernæring

Effekter av mat grupper i ernæring


The United States Department of Agriculture mat guide grupper matvarer med tilsvarende næringsverdi i seks grunnleggende kategorier. Siden ingen enkel mat eller drikke gir alle næringsstoffer kroppen krever, regelmessig spise mat fra disse gruppene, i de rette proporsjoner, fremmer god helse gjennom et balansert kosthold.

Korn

Kornet gruppe matvarer inneholder korn, pasta, brød, ris og korn. Minst halvparten av kornene du spiser bør være i form av hele korn, i henhold til USDA. Komplekse karbohydrater i korn gir energi. Fiber-rik, hele korn matvarer, som brun ris, bulgur og havregryn, er det beste valget for riktig funksjon av fordøyelsessystemet. Raffinert korn, med kli og kim fjernet, inneholder mindre kostfiber og jern og færre B-vitaminer.

Grønnsaker

Vegetabilske gruppe matvarer inneholder vegetabilsk juice; mørkegrønne grønnsaker, for eksempel romanosalat og spinat; stivelsesholdige grønnsaker, som mais og poteter; oransje grønnsaker som squash og gulrøtter; tørre bønner og erter, som for eksempel nyre-og soyabønner; og andre grønnsaker, for eksempel rødbeter, tomater, agurk og blomkål. Vitaminer A, E og C, og folat og fiber i grønnsaker kan redusere risikoen for visse kreftformer, inkludert mage, kolon og munnkreft og beskyttelse mot koronar hjertesykdom. Kalium i grønnsaker kan redusere risikoen for nyrestein og bentap, ifølge USDA.

Frukt

Frukten gruppen omfatter frukt og juice, som epler, bær, meloner, bananer og sitrusfrukter. Frukt, naturlig lav i kalorier og fett, og natrium-fri, er en god kilde til kalium, som bidrar til å opprettholde et sunt blodtrykk nivå. De inneholder også vitamin C, viktig for celle reparasjon og vekst; og folat, noe som er nødvendig for dannelsen av røde blodceller og for å redusere risikoen for nevralrørmisdannelser under fosterutviklingen. Kostfiber i frukt bidrar til å redusere kolesterolet og fremmer riktig tarm funksjon. Frukt kan redusere faren for kardiovaskulær sykdom og type 2 diabetes, i henhold til USDA.

Dairy

Melk og melkeprodukter gir kalsium for sunne tenner og bein for å forebygge osteoporose. Meieri mat gruppen inneholder matvarer med betydelig kalsiuminnhold. Kremost, fløte og smør, som inneholder lite kalsium, regnes ikke som en del av denne gruppen. Lav-fett eller fett-frie produkter er det beste valget eller laktosefrie produkter hvis du ikke kan konsumere melk. Denne gruppen inneholder også kalium for å opprettholde sunn blodtrykk og vitamin D for å hjelpe assimilere kalsium.

Kjøtt og bønner

Kjøtt og bønner inneholder protein, som spaltes i de aminosyrer som er nødvendige for kroppens celler, vev og organer. Denne gruppen inneholder kjøtt, fisk og fjærfe, som skal bestå av magert og ingen fett valg. Det omfatter også tørre bønner eller erter, nøtter, frø og egg. Kjøttet og bønne gruppen gir B-vitaminer - niacin, tiamin, B-6 og riboflavin - nødvendig for dannelse av røde blodceller og vev bygning, og for nervesystemet. Denne gruppen inneholder også vitamin E, en antioksidant; magnesium, for å bygge ben og frigjøring av energi fra muskler; jern, for å bære oksygen i blodet; og sink, for immunsystemet.

Oljer

Olje-gruppen består av fett fra kilder som fisk, nøtter og vegetabilske oljer. Velg matoljer som ikke inneholder transfett og er lav i mettet fett. Oljer inneholder essensielle fettsyrer og vitamin E, som er nødvendige for helse, men de bør være begrenset. Olje inneholder ca 120 kalorier per ss.