Digidexo.com

Hvordan behandle Trachoma

Trachoma, også kalt granulær konjunktivitt, i et øye-infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Trakom spesielt påvirker populasjoner som lever i fattigdom og områder med overfylt levekår og dårlig hygiene. Barn som bor i utviklingsland er mer utsatt for å få denne typen infeksjon, som spres gjennom direkte kontakt med en infisert øye, nese eller hals eller med forurensede instrumenter. Noen av symptomene på trachoma inkluderer utslipp fra øynene, hevelse i lymfeknuter foran ørene, hovne øyelokk, slått-i øyevipper og overskyet hornhinner.

Betydning

Trakom er en infeksjon som påvirker nesten 50 millioner mennesker verden over, og det er en årsak til blindhet som kan forebygges. Kvinner er tre ganger mer sannsynlig å bli blind som følge av trakom. Det er en infeksjon som kan påvirke små samfunn, hindrer gruppenes evne til å produsere økonomisk. Barn er de som er mest utsatt for trachoma fordi det er spredt gjennom kontakt med hender eller klær.

Early Detection

Tidlig påvisning er viktig i å stoppe trachoma fra å bli mer alvorlig. Hvis en person opplever kløe rundt øynene, utslipp eller noen av de andre symptomer relatert til trachoma, bør de gå til legen. Det er viktig å få diagnose før det fører til arrdannelse av øyelokkene. Uklarhet av hornhinner kan føre til andre alvorlige infeksjoner, som i sin tur kan resultere i sår i cornea, og delvis eller fullstendig blindhet. Gjennom forstørrelse prosesser, leger er i stand til å bedre forstå omfanget av infeksjonen. For eksempel gjennom forstørrelse av øvre øyelokk, leger er i stand til å se på de hvite blodcellene i follicles av øynene for å finne ut om infeksjonen er på første nivå, som er betennelse i hårsekkene. Leger kan også diagnostisere trachoma ved å sende en prøve av bakterier fra øynene til å bli testet i et laboratorium.

Medisinering

Hvis det oppdages trachoma tidlig nok, er det mulig å behandle med antibiotika. Det finnes ingen vaksine tilgjengelig, men antibiotika kan være effektiv hvis infeksjonen er fanget i de tidlige stadier, som er når mennesker opplever hornhinnebetennelse, rive, lysfølsomhet og hovne øyelokk. To antibiotika inkluderer erytromycin og doksycyklin. Andre medisiner som er tilgjengelige er en tetracyklin øyesalve og en muntlig azitromycin kjent som Zithromax. Selv om den orale azithromycin har blitt funnet å være mer effektive, en av de største problemer er at det er mer kostbart enn salven. I fattigere samfunn, tilgang til antibiotika og kostnadene kan være to store barrierer for å få sunn.

Øyelokk kirurgi

Kirurgi er en annen behandling, gitt til de som opplever de mer alvorlige symptomer på trakom. En operasjon er øyelokk rotasjon kirurgi, der legen beveger øyelokkene bort fra hornhinner. Denne operasjonen er gjort for å forhindre arrdannelse av øyelokket, og det generelt er gjort på poliklinisk basis.

Hornhinnen Negl

En annen operasjon som kan utføres er hornhinne poding, som når de hornhinner blir erstattet i øynene. Hornhinner er de ytterste lagene i øynene, eller de klare kuppelformede overflater i foran øynene. Hornhinner har to funksjoner: å beskytte øyet fra bakterier, støv og andre materialer og til å kontrollere og fokusere lyset som kommer inn i øynene. Hornhinnen pode er en kostbar prosedyre som ofte ikke er tilgjengelig for dem som trenger det. Under denne prosedyren, øyeleger erstatte de skadde hornhinner med donorhornhinner. En av de største problemene med denne prosedyren er det alltid en sjanse for at hornhinner vil bli avvist.

Hygiene

For å være sikker på at trakom finnes, er det viktig for folk, spesielt de som bor i overfylte og rurale områder, for å praktisere god hygiene. Det er alltid en mulighet for at noen kan få trachoma selv etter at det har blitt behandlet. For å hindre at dette skjer, bør grupper av mennesker vaske ansiktene deres regelmessig, redusere flue bestander i sine områder, finne måter å kvitte seg med menneskelig og animalsk avfall i sine lokalsamfunn i mer effektive måter og forsøke å finne renere vannkilder. Opprette sanitære forhold kan være vanskelig i enkelte områder, men dette har vært en av de viktigste grunnene til at USA og Marokko ikke lenger har problemer med trakom.