Digidexo.com

Skadelige effekter av sakkarin

Skadelige effekter av sakkarin


Oppdaget i 1879 av forskere ved Johns Hopkins University, er sakkarin sukker erstatning. Markedsføres som et sikkert alternativ til sukrose, den hvitt krystallinsk pulver, som er omtrent 300 ganger søtere enn sukker, ofte først på i produkter som for eksempel tyggegummi og brus. På 1970-tallet, mistenkt forskerne at sakkarin forårsaket kreft og de begynte å undersøke produktet. Forskere fant ikke en definitiv sammenheng mellom kreft og sakkarin, imidlertid, og sakkarin ble ryddet for generell bruk.

Blærekreft

Interessen for sakkarin negative helseeffekter begynte under de tidlige 1970-tallet da forskerne fant at sakkarin forårsaket blærekreft i laboratorierotter når kombinert med cyklamat, en annen kunstig søtere. Hannrotter som ble matet høye doser av sakkarin i senere studier viste en økt risiko for blærekreft. Kongressen mandat advarsel etiketter for alle matvarer som inneholder sakkarin og autorisert ytterligere studier i sin sikkerhet og fremtidig bruk, ifølge National Cancer Institute. Sakkarin ble oppført som "rimelig forventet å være et menneske kreftfremkallende" på rapport om kreftfremkallende liste i 1981.

Økt tumorvekst

Ifølge Center for Science i Public Interest, gnager studier utført i 1978 av National Academy of Science viste tentative data som sakkarin forårsaket godartet ovarian lesjoner og livmor svulster. En ekstra 1986 studie av West og Sheldon antydet at sakkarin sped opp veksten av svulster i blæren. Forskerne indikerte et behov for mer forskning før sakkarin kan bli endelig fastsatt som trygge.

Ingen avgjørende sammenheng mellom kreft og sakkarin ble bevist, til tross for mange studier. THvis National Toxicology Program, men nevner at en kobling mellom blærekreft og sakkarin ikke kunne utelukkes helt heller. En 1975 studie av Armstrong og Doll fant at risikoen for blærekreft hos diabetikere som brukte sakkarin var ikke høyere enn for befolkningen generelt. På den annen side vil en studie av 1980 Howe antydet at sakkarin hadde en økt risiko i enkelte undergrupper, særlig hos personer som brukte store mengder av kunstige søtningsmidler.

Godkjent for bruk

Sakkarin ble fjernet fra Rapport om kreftfremkallende liste i 2000 Ifølge National Cancer Institute, rotter utviklet blærekreft på grunn av fysiologiske forskjeller i deres urin systemer og de samme effektene kan ikke forventes å forekomme hos mennesker. Andre studier var mangelfulle.

Den generelle konsensus er at sakkarin er trygt å bruke i moderate mengder. Ifølge University of Minnesota School of Public Health, har mer enn 30 studier på mennesker antydet at sakkarin er trygt for konsum. Fjorten separate studier indikerte at sakkarin ikke forårsake kreft i forskjellige arter av dyr eller i en hvilken som helst bestemt organ. Det er godkjent i mer enn 100 land og har blitt merket som trygge av organisasjoner som Verdens helseorganisasjon og Joint Expert Committee on Food Additives.