Digidexo.com

Definisjon av Muscular sklerose

Definisjon av Muscular sklerose


Muskulær sklerose, også kalt multippel sklerose, er en degenerativ nevrologisk sykdom som hindrer signalene i å bli overført fra nervene til resten av kroppen. Personer med denne sykdommen lider av et bredt spekter av symptomer som kan betydelig påvirke deres livskvalitet.

Hva er MS?

Multippel sklerose er forårsaket når kroppens immunsystem angriper myelin skjede (et belegg av fettstoffer proteiner som omgir, isolerer og beskytter nervene), forårsaker det å bryte ned. Dette resulterer i en rekke symptomer, som for eksempel mangel på motorisk koordinasjon i hender, armer og ben; endringer i synet; inkontinens og smerte. Symptomer inkluderer også nummenhet og prikking, svie eller krypende fornemmelser, klossethet, tretthet og muskelsmerter, blant mange andre.

MS-diagnose

Det er ingen enkelt definitive test for å diagnostisere MS. Det er mulig å ha alle tester komme tilbake negativ og har fortsatt MS. Ingen har vært i stand til å finne ut nøyaktig hva som forårsaker MS. Den viser vanligvis opp mellom 20 og 40, men det er bare en retningslinje.

Typer av MS

Det er for tiden fire anerkjente typer MS. Tilbakevendende-remitting MS, hvor det oppstår symptomer, og deretter gå bort; primær progressiv MS, hvori personen opplever en langsom forverring av sykdommen; sekundær progressiv MS, som starter som gjentakende-remitting og deretter gradvis forverres; og progressiv relapsing MS, der personen har gradvis forverring symptomer, men også opplever flare-ups der symptomene blir mye verre.

Behandling

For tiden er det ingen helbredelse for multippel sklerose, men det finnes en rekke behandlinger som kan forbedre livskvaliteten. For mildere tilfeller av tilbakevendende-remitting MS, kan behandlingen bestå av medisiner for nerve smerter, slik som gabapentin og Lyrica, muskelavslappende for å forebygge og behandle muskelkramper og lave doser av antidepressiva for å behandle tretthet. Orale eller intravenøse kurer med kortikosteroider, som prednison, brukes til å redusere betennelser og skader fra fakkel-ups. For mer alvorlige tilfeller, leger fore MS-spesifikke, sykdomsmodifiserende legemidler som Rebif, Tysabri og Copaxone. I tillegg, kan andre medikamenter bli brukt for å løse spesifikke individuelle symptomer slik som inkontinens og seksuell dysfunksjon.

Forventet levealder

Forventet levealder for de med MS er nesten den samme som for de uten MS fordi det ikke anses å være en dødelig sykdom, selv om noen mennesker med MS kan bukke under for sekundære sykdommer forårsaket av sykdommen.