Digidexo.com

Hvilke typer Sedasjon brukes i odontologi?

Hvilke typer Sedasjon brukes i odontologi?


Hvis bare nevne ordet "tannlege" setter tennene på kanten, være trygg på at du har rikelig med selskap. Om lag 25 prosent av alle amerikanske voksne satt av regelmessige besøk til tannlegen i frykt for smerte at et slikt besøk kan medføre, ble delegater til American Dental Association for 2003 landsmøte fortalt. Erkjennelsen av dette faktum i livet, er tannleger øker sin bruk av ulike former for sedasjon å slappe av engstelige pasienter.

Historie

Selv om dette dyp frykt for tannleger har gitt fødsel til et nytt område av tannlegepraksis, kalt sedasjon odontologi, er bruken av beroligende midler ikke noe nytt i dette feltet. Den første bruken av sedasjon og generell anestesi i amerikansk tannlegen kan spores tilbake til 1840-tallet da lystgass ble introdusert av Connecticut tannlegen Horace Wells. Fordi en rekke av de prosedyrer som tannleger rutinemessig utfører kan være ganske smertefullt, har sedasjon blitt brukt i mer enn 160 år for å redusere pasientens angst. Fordi sedasjon ikke eliminere smerte, blir det vanligvis brukt i forbindelse med en lokalbedøvelse, så som lidokain.

Betydning

I en presentasjon til 144th årlige ADA møte i San Francisco, tannleger Shirley Brown og Michael Unthank, sammen med konsulent Risa Simon, sa at frykten for smerte forbundet med tannleger er utbredt. De siterte en nasjonal undersøkelse som viste en fjerdedel av alle amerikanske voksne ikke hadde besøkt en tannlege i minst fem år på grunn av slik frykt.

Typer

Tannleger og oral kirurger bruker tre hovedtyper av sedasjon i sin praksis, i henhold til SedationDentistry nettside. Disse er oral sedasjon, også kjent som enteral bevisste sedering; intravenøs (IV) sedasjon; og innånding bevisst sedasjon. Sistnevnte innebærer bruk av dinitrogenoksid, ofte kalt "ler gass", som inhaleres av pasienten, som kan eller ikke kan falle i søvn, men er neppe til å huske mye, om noen, av prosedyren. I oral sedasjon, tar pasienten en angst-reduserende stoffet gjennom munnen, ofte faller inn i en lys slummer. IV sedasjon fungerer mye raskere fordi narkotika er innført direkte inn i pasientens blodet.

Betraktninger

Tannlegen og hans assistenter må nøye overvåke pasienter som gjennomgår noen form for sedasjon. Dette gjelder særlig IV sedasjon, som brukes minst hyppig på grunn av de strenge statlige regelverket for sin administrasjon og den opplæringen som kreves. I alle tilfeller må pasienter som har blitt bedøvet holdes på tannlegekontor før de er i stand til å stå og gå på egen hånd og må ledsages av en voksen som kan kjøre dem hjem.

Fordeler

Tilgjengeligheten av sedasjon gjør en tur til tannlegen mindre skremmende for de pasientene som ellers kan holde seg borte på grunn av deres frykt for smerte og angst over invasivitet av opplevelsen. Det gjør også smertefulle prosedyrer lettere å holde ut, et pluss som er verdsatt av alle tannpasienter.