Digidexo.com

Viktig Fakta om Lung Cancer & Tobacco Smoking

Viktig Fakta om Lung Cancer & Tobacco Smoking


Barna blir lært fra barneskolealder at røyking er dårlig. Listen over bivirkningene er lang, og en av de mest dødelige av dem er lungekreft. Men akkurat hva er fakta i forholdet mellom tobakksrøyking og lungekreft?
Fakta er oppsiktsvekkende, og taler for seg når det gjelder å oppmuntre folk til å tenke to ganger om å tenne opp.

Ratio

Røyke tobakk er den ledende årsak til lungekreft, som er ansvarlig for nesten ni av ti tilfeller. Lungekreft er den niende største dødsårsaken i USA.

"Safe" røyking

Sigarer, pipetobakk og lette sigaretter blir ofte markedsført som sikrere enn tobakk som finnes i vanlige sigaretter. Dette er ikke sant - risikoen for å utvikle lungekreft er den samme, uavhengig av form.

Passiv røyking og lungekreft

Røyking øker også venners og familiemedlemmers risiko for å utvikle lungekreft. Anslag sier at ca 3000 mennesker dør hvert år etter å utvikle lungekreft som følge av passiv røyking.

Umiddelbare årsaken

Kjemikaliene i tobakk har blitt vist direkte å skade DNA hos lungecellene som er ansvarlig for å kontrollere veksten av nye celler. Når dette DNA er skadet, friske celler slår cancerøs og begynner å vokse ut av kontroll.

På reduksjon

Takket være anti-røyke kampanjer, strengere lover som gjør det vanskeligere for mindreårige å kjøpe sigaretter og utdanningsprogrammer, antall røykere i USA har gått ned de siste 15 årene. Tilfeller av lungekreft har også gått ned.

Avslutte

Røyking i årevis er ikke en dødsdom. Skadet lungevev kan sakte vokse seg selv - hvis en røyker avsluttes før hun får en kreftdiagnose, skader som er gjort kan repareres av en sterk kropp og hardfør lungene.