Digidexo.com

Myke mat ideer for eldre

Som du alder, blir det mer utfordrende å få en tilstrekkelig mengde mat på grunn av dårlig tannhelse eller vanskeligheter med å tygge fast føde. Oral kirurgi, sykdommer i halsen og munnen eller iført proteser er felles faktorer som ofte gjør det vanskeligere å tygge og svelge en rekke matvarer for å holde seg frisk. En diett av myk mat eller mat som er lett å tygge og svelge kan tillate deg å møte dine ernæringsmessige behov, samtidig som du nyter gleden av å spise.

Frokost

En frokost med myk mat trenger ikke å være kjedelig. Det bør være basert på en rekke matvarer for å dekke dine næringsbehov. Soaking harde korn og korn i melk eller krem ​​kan gjøre dem mykere og lettere å tolerere. Eksempler på myk mat til frokost inkluderer stuet frukt med yoghurt, eggerøre og grøt, bakte bønner, eller arme riddere uten skorper og med frukt saus eller sirup.

Lunsj

Ideer for lunsjer basert på myke matvarer inneholder egg salat, leverpostei, eller tunfisk salat på myk, brød uten skorper. Mosing grønnsaker og belgfrukter i supper er en enkel måte å øke fiber inntaket. Dips som hummus, kremost eller guacamole med myke brød er også muligheter for sunne lunsjer som er lett å tolerere hvis du har problemer med å svelge eller tygge.

Middag

Å spise en rekke matvarer som inneholder tilstrekkelige mengder protein bør være hovedfokus for middagen. Lag en lapskaus med slow-stekt kjøtt og fargerike grønnsaker. Cook kjøttdeig, kylling eller svinekjøtt i saus eller koke magert kjøtt til de er møre. Pasta retter som makaroni og ost eller buttered nudler med parmesan ost er godt tolerert hvis du har vanskelig å svelge. Gryteretter eller gjeter-pie er også eksempler på myke mat retter som legger variasjon og smak til kosthold.

Desserter

Desserter basert på myk mat trenger ikke å være blid. Krem paier, sauser eller svamp kake er eksempler på deilige myke matvarer. Cookies kan bli dyppet i te eller kaffe for å myke opp sin tekstur. Hermetisert frukt dynket i juice eller sirup kan erstattes for harde, solide frukter. Mosing frisk frukt til en glatt konsistens kan gjøre en søt behandler også.