Digidexo.com

Hvordan er Influensa overføres?

Hvordan er Influensa overføres?

Hva er influensa?

Influensa, også kjent som influensa, er en virusinfeksjon som vanligvis oppstår i slutten av høsten gjennom vinteren og tidlig på våren. Betegnelsen "flu" har feilaktig blitt brukt for å beskrive en hvilken som helst moderat sykdom som forekommer i den kalde årstid. Influensavirus er svært spesifikke og kommer i tre hovedtyper: den vanlige sesonginfluensa virus, avian fugl influensa virus og pandemisk influensa virus.

Farene ved influensa

Influensa kan variere i hvor mye skade det kan gjøre under en infeksjon. Noen symptomer kan være mild og bare vare noen dager eller uker, mens andre kan være voldelig eller dødelig. De mer virulente infeksjoner, for eksempel fugleinfluensa eller pandemisk influensa-viruset, kan drepe selv de sunneste vert. Hver type influensa virus er også svært smittsom. Dette betyr at et influensautbrudd kan slå inn en epidemi eller pandemi i løpet av kort tid.

Seasonal (vanlig influensa) Transmission

Sesonginfluensa rettet luftveiene og forårsaker feber, tørr og sår hals, svakhet, ømme muskler og hodepine. Den sesonginfluensaviruset muterer hvert år, noe som gjør det vanskelig å foreta en nøyaktig vaksine. Men tidligere infeksjoner tillate en viss grad av beskyttelse mot nye stammer. Seasonal Influensa smitter ved å riste hender, eller ved å være nær en smittet person som hoster eller nyser. Det kan også spres ved direkte kontakt med munningen (Kissing), eller ved å berøre noe som er infisert med viruset.

Fugleinfluensa Transmission

Fugleinfluensa, også kjent som fugleinfluensa, er sjelden, men dødelig. Den sprer seg lett blant fugler, men har i løpet av det siste tiåret mutert til et punkt der det kan spre seg fra fugler til mennesker. Smitteoverføring skjer når du kommer i kontakt med, eller spise, en smittet fugl. Fugleinfluensa kan ikke overføres direkte fra menneske til menneske, men en mutasjon av viruset kan forårsake et slikt fenomen.

Pandemic Influenza Transmission

Pandemisk influensa har oppstått gjennom historien, og er en konstant trussel for helse. Mutasjoner kan lett føre til en pandemi, som er en sykdom som rammer verdens befolkning. En pandemisk influensa virus kan spres gjennom luften, ved kroppskontakt eller gjennom kontakt med dyr som bærer viruset.

Forebygging

For de som er spesielt utsatt for influensavirus, som for eksempel barn, eldre, og de med svekket immunforsvar, kan en influensa skutt hjelpe. Skuddet vil ikke eliminere infeksjon, men det vil redusere den tid som rammen og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Vaske hendene ofte kan også bidra til å forhindre overføring av influensavirus. Bo sunt ved å spise en balansert diett og trener regelmessig kan også styrke immunforsvaret, noe som kan bidra til å bekjempe en infeksjon.