Digidexo.com

Om Forhøyet MSAFP og fosterets vekst

MSAFP, eller mors serum alfa-feto protein, er screening utført på kvinner vanligvis mellom 14. og 22. svangerskapsuke. Denne diagnostiske testen brukes til å kontrollere nivåer av alfa-feto protein som er produsert av fosteret 'leveren, og til slutt kommer inn i morens blodbanen. Testen er gjort ved å ta en blodprøve fra mor og sjekke nivåene og bedømme resultatene i henhold til alder, rase, vekt og svangerskapslengde.

Betydning

Nivåene av MSAFP screening resultater er kategorisert som lav, normal og forhøyet. Noe i tillegg til normal indikerer ikke nødvendigvis et problem, men heller at ytterligere diagnostisk testing, vanligvis oppfølging ultralyd og fostervannsprøve anbefales. En forhøyet resultat kan skyldes en multippel graviditet, en feilberegnet forfallsdato, nervesystem defekter, nevralrørsdefekter, et problem med fosterets bukveggen lukkes ordentlig eller med sene svangerskapskomplikasjoner.

Typer

Sene svangerskapskomplikasjoner som en forhøyet MSAFP lesing kan indikere inkluderer tidlig fødsel, blødning og intrauterin veksthemming. Med intrauterin veksthemming, vil svangerskapet bli sett nærmere, vanligvis ved å følge opp med regelmessige ultralydundersøkelser.

Time Frame

Mens MSAFP testen er vanligvis utført mellom 14. og 22. uke av svangerskapet, vil tidspunktet for testen hjelpe til nøyaktigheten av funnene. Generelt er de fleste leger mener at testen er mest nøyaktig når det gjøres mellom 16. og 18. uke.

Betraktninger

For mer nøyaktige resultater, vil de fleste leger foretrekker at MSAFP test gjøres som en del av en trippel skjerm, som inkluderer å se på østriol og hCG (humant chorion gonadotropin) nivåer. Dette gir en klarere, mer pålitelig indikasjon på mulige problemer.

Fordeler

Fordelen med å ha en MSAFP test utført, særlig som en del av en trippel skjerm, er at det er en ikke-invasiv test som ikke utgjør noen trussel mot mors eller fosterets helse og kan indikere om en risikofylt fostervannsprøve er nødvendig. Hvis forhøyede nivåer indikerer et mulig problem med en vekst hos fosteret, kan svangerskapet overvåkes nøye.