Digidexo.com

Dunete hårvekst

Dunete hårvekst


Lanugo er den fine, dunete hår som vokser på fosteret. Det er vanligvis kaster før fødselen, men kan være til stede på nyfødte babyer, forsvinner i løpet av få uker. Det er erstattet av Velus hår, den knapt merkbar "fersken fuzz" som dekker det meste av menneskekroppen. Det fungerer som isolasjon mot kulde. Lanugo kan også vokse på voksne i respons til visse sykdommer og kostholdsfaktorer.

Dunete hårvekst hos voksne

Gjenvekst av fint dunete hår hos voksne er svært sjelden og indikerer en underliggende problem. Den vokser hovedsakelig på ansikt og hals selv om den kan vokse nesten hvor som helst bortsett fra håndflatene, de fotsålene, i hodebunnen og kjønnshår området.

Blant årsakene til denne veksten er hypertyreose (overaktiv skjoldbruskkjertel), HIV / AIDS, malignitet og anorexia nervosa. Det kan også forekomme som en uønsket effekt av visse medikamenter, inkludert minoksidil, interferon, cyklosporin, fenytoin, spironolakton, og kortikosteroider

Dunete hårvekst og Malignancy

Forskning ved Marquette School of Medicine viser at dunete hårvekst hos voksne kan være et tegn på intern malignitet. Det er oftest assosiert med kreft i bryst, lunge, uterus, rektum og blære.

Det har en tendens til å oppstå i de senere stadier av kreft, selv om det har vært kjent for å dukke opp til to år før kreften blir diagnostisert, og kan derfor være en indikasjon på at en svulst utvikler.

Anorexia Nervosa

Den mest vanlige årsaken til dunete hårvekst hos unge kvinner er anorexia nervosa, definert av AllPsych On Line som en psykiatrisk lidelse preget av en unormal kroppsbilde, nervøs manglende evne til å spise og en dyp frykt for vektøkning.

I tillegg til å gi en reserve av energi, fett isolerer kroppen mot kulde. Ettersom disse fettreservene er oppbrukt gjennom sult, svarer kroppen med økende dunete hår på brystet, armene og ryggen i et forsøk på å bevare varme og beskytte seg mot kulde.

Skille årsakene

Majoriteten av leger er kjent med anoreksi og potensialet for vekst av kroppshår, noe som gjør for en grei diagnose.

Imidlertid ser veksten av denne fine dunete hår akkurat det samme, uansett årsak. Det er av avgjørende betydning at legen tar en omfattende medisinsk historie og utfører en grundig undersøkelse for å utelukke ikke-maligne årsaker. Hvis ingen åpenbare årsak er identifisert, vil da screening og overvåking være nødvendig for å oppdage enhver malignitet.

Takle dunete hårvekst

Der hvor et opplagt ikke-ondartet årsak kan identifiseres, slik som hypertyroidisme eller negativ reaksjon på en foreskrevet medikament, vil behandling av årsaken stoppe hårvekst. Hvis det er mulig å erstatte medisiner som forårsaker problemet, bør dette også løse problemet.

For anorexics, vil hårvekst opphøre når de nå og opprettholde en passende sunn kroppsvekt.

Når en malignitet oppdages, fjerning av tumoren stopper generelt hårvekst. Mens håret fremdeles er tilstede i ansiktet, er kosmetisk fjerning er mulig, ved hjelp av riktige kremer eller voksing.

Oppsummering

Veksten av dunete hår hos voksne er sjelden og alltid indikerer en underliggende problem. Tidlig råd må innhentes fra en lege. Vanligvis er årsaken godartet, men noen ganger veksten av dunete hår kan indikere nærværet av en ondartet svulst. Anorexics svært ofte utvikle dunete hårvekst på kroppen som en form for isolasjon.