Digidexo.com

Gastrointestinale sykdommer

Din mage-tarmkanalen er sannsynligvis en av de viktigste systemer i kroppen. Det fordøyer mat for drivstoff og gir næring til kroppen. Det er flere sykdommer og forstyrrelser enn det som kan komme over i mage-tarmkanalen.

Cøliaki

Cøliaki utløses ved å spise mat som inneholder gluten, som pasta eller et annet produkt som inneholder rug, hvete eller bygg. Cøliaki påvirker villi, ørsmå hår som utstikkere i tynntarmen, ved å skade dem og redusere deres evne til å absorbere næringsstoffer. Den eksakte årsaken til cøliaki er ukjent, men de med en umiddelbar familiemedlem med cøliaki er mellom 5 og 15 prosent større sannsynlighet for å ha det. Det er ikke noen typiske tegn på cøliaki; Men folk som har sykdommen ofte beskriver følelsen oppsvulmet og har magesmerter. Cøliaki, hvis ubehandlet, kan føre til malabsorpsjon, som oppstår når kroppen ikke er riktig fordøye mat og absorbere næringsstoffer. Malabsorpsjon kan forårsake vekttap, osteoporose og anemi. Det finnes ingen kur for cøliaki, så unngå matvarer som inneholder gluten er viktig.

Leverkreft

Leverkreft oppstår når unormale celler vokse ukontrollert i leveren. Symptomer på leverkreft er kvalme, oppkast, abdominal hevelse og en forstørret lever. Årsaken til leverkreft varierer fra sak til sak. Noen leverkrefttilfellene har en ukjent årsak, men noen ganger, for eksempel, kan noe sånt som en hepatitt infeksjon forårsake leverkreft. Behandlingsmulighetene for leverkreft inkluderer fjerning av en del av leveren, levertransplantasjon, strålebehandling og kjemoterapi.

GERD

GERD er et akronym for gastroøsofageal reflukssykdom. Med GERD, betyr muskel nederst i spiserøret lukkes ikke skikkelig og lar magesyre og galle til å reise tilbake opp i spiserøret; denne situasjon er kjent som syre refluks. Symptomer på GERD er halsbrann, brystsmerter og problemer med å svelge. Over-the-counter antacida er vanligvis det første løpet av behandlingen, så vel som produkter som reduserer mengden av syre som produseres, slik som Pepcid AC. Hvis disse ikke fungerer, er reseptbelagte syre reducers brukt eller en barriere er plassert inn i spiserøret for å holde syre fra å komme opp igjen.

Viral gastroenteritt

Viral gastroenteritt, også kjent som magen influensa, smitter ved kontakt med noen som allerede er smittet. Bakteriene som forårsaker viral gastroenteritt er oftest gått gjennom fecal til muntlig kontakt. For eksempel, hvis noen som tilbereder maten ikke vaske hendene før du håndterer mat, kan du kontrakt viral gastroenteritt. Det er ingen bestemt behandling for viral gastroenteritt; den beste ideen er å lindre symptomene på diaré, kvalme og oppkast. Vask hendene grundig og holde avstand fra alle som kan være infisert for å unngå å pådra viruset.

Fordøyelsesbesvær

"Fordøyelsesbesvær" er brukt for å beskrive generelt ubehag i magen. Symptomer på dårlig inkluderer kvalme, oppkast, raping og oppblåsthet. Vanlige årsaker til dårlig er overspising, røyking, krydret mat eller nervøsitet. Antacida eller en H-2-reseptorantagonist, for eksempel Pepcid AC er de vanlige behandlinger. H-2-reseptor-antagonister redusere mengden av magesyre produsert.