Digidexo.com

Grunner til økt testosteron hos kvinner

Grunner til økt testosteron hos kvinner


Det er flere årsaker til økt testosteron hos kvinner. For noen er det en bivirkning av en annen tilstand som påvirker eggstokkene eller kjertler som produserer hormoner i kroppen. Andre kvinner frivillig øke testosteron nivåer med piller eller injeksjoner i håp om å øke muskelmasse eller sexlysten.

Polycystisk ovariesyndrom

Den vanligste årsaken til økt testosteronnivå hos kvinner er polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette kan føre til en økning i ansikts hårvekst og en tendens til fett å samle seg rundt magen. PCOS kan også påvirke fruktbarheten.

Eggstokkreft

Eggstokkreft påvirker evnen av eggstokkene å produsere østrogen og andre kvinnelige hormoner og kan føre til en økt produksjon av mannlige hormoner, som testosteron. Dette er en mindre effekt av ovariecancer i forhold til de andre risikoer assosiert med seg, slik som spredning av cancer til andre organer eller til og med død.

Medfødt binyrebarkhyperplasi

Medfødt adrenal hyperplasi er en genetisk tilstand som påvirker kroppens evne til å produsere visse hormoner. I jenter, kan dette føre til en økning i mannlige hormoner, blant annet testosteron. Venstre ubehandlet, vil tilstanden fortsetter i voksen alder og fører til økt testosteron. Denne tilstanden er vanligvis diagnostisert i barndommen og behandling fortsetter gjennom en kvinnes hele livet.

Fedme

Av grunner som er i stor grad ukjent, kan fedme øke nivåene av testosteron hos jenter og kvinner, selv om det ser ut til å redusere nivåene av testosteron hos menn. I en studie publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism i 2006, fant forskerne at unge kvinner som var overvektige hadde testosteronnivå opp til ni ganger de av unge kvinner med gjennomsnittlig vekt.

Medisinering

Noen kvinner velger å ta legemidler som øker deres testosteronnivå, i håp om at det vil bidra til å øke deres sex stasjoner eller deres muskelmasse. Dette er en kontroversiell terapi og den fulle effekten av kunstig øke testosteron er fortsatt ukjent, men i enkelte kvinner kan det føre til en økt risiko for hjertesykdom. Det kan også ha ubehagelige bivirkninger, som for eksempel uønsket ansiktshår.