Digidexo.com

Hva er hensikten av ciklosporin?

Ciklosporin er en av de sterkeste immunsuppressive midler. Det er avledet fra ekstrakter av jord sopp som kalles Tolypocladium inflatum. Ciklosporin ble oppdaget i 1971, men det var ikke før 1976 at dets immunsuppressive kvaliteter ble avdekket.
Det ble godkjent for klinisk bruk i 1983, og brukes primært til å redusere organtransplantatavstøtning. Når en person får en organtransplantasjon, de hvite blodcellene se det nye organet som en utenlandsk agent og prøve å ødelegge den. Ciklosporin hindrer immunforsvaret fra å angripe det transplanterte organet. De merkenavn for ciklosporin inkluderer Gengraf, Neoral, Sandimmune og Apo-Cyclosporine (Canada). Cyclosporine også brukes for behandling av alvorlige tilfeller av tilstander som reumatoid artritt og psoriasis.

Transplantasjoner

Det store problemet med hjerte, lever-og nyretransplantasjoner er at kroppen avviser den nye organ. Den transplanterte organet kan fungere skikkelig på en stund før de blir avvist, eller, i noen tilfeller kan kroppen avvise organ gjentatte ganger. Legene vet ikke hvorfor dette skjer, slik at de gir de fleste transplanterte pasienter en langsiktig resept av ciklosporin som en forholdsregel. Benmargstransplantasjon pasienter som er en risiko for å utvikle en pode-vs.-vert-sykdom også kan dra nytte av ciklosporin. Konsentrasjonsnivåer av ciklosporin hos transplantasjonspasienter må overvåkes på nesten daglig basis for de første seks månedene etter transplantasjon.

Revmatoid Artritt

Voksne pasienter med revmatoid artritt som ikke kan tolerere ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIAs) eller sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs) kan bruke ciklosporin som et alternativ. I alvorlige tilfeller kan pasienter med revmatoid artritt ikke svare positivt på metotreksat behandling. For slike tilfeller leger anbefaler bruk av cyklosporin i kombinasjon med metotreksat. I pasienter med revmatoid artritt, effekten av ciklosporin vises vanligvis etter fire til seks uker.

Psoriasis

Psoriasis er en hudsykdom som er forårsaket av en defekt autoimmune system. Pasienter som ikke responderer godt til tradisjonelle psoriasis behandlinger (som metotreksat, retinoider etc) eller ikke er i stand til å bruke dem, har muligheten til å bruke ciklosporin som behandling. Psoriasispasienter kan forvente positive resultater etter to uker.

Andre betingelser

Ciklosporin har også vist seg å være gunstig for folk som lider av kroniske tilfeller av Crohns sykdom (tarmbetennelse), nephritic syndrom (nyre betennelse) og atopisk dermatitt (kronisk eksem).

Bivirkninger

Cyclosporine, i likhet med de fleste medikamenter avledet fra fungi, kan øke nivåene av giftstoffer i kroppen. Noen bivirkninger kan ikke vises før etter en langvarig bruk av ciklosporin. De store bivirkninger av cyklosporin er nefrotoksisitet (høye nivåer av toksiner i nyre) og hypertensjon (høyt blodtrykk). Andre bivirkninger inkluderer: blødende tannkjøtt, feber, kramper, kvalme og oppkast.