Digidexo.com

Hvordan kan livmorhalskreft oppdages?

Livmorhalskreft Symptomer

En rekke kvinner opplever symptomer som peker til livmorhalskreft. Noen kvinner opplever blødninger mellom menstruasjonene, økt utflod, smerter i magen, og smerter ved vannlating. Noen kan også ha sterke smerter under samleie. Men mange kvinner som har livmorhalskreft er asymptomatiske.

Pap Smear

I de aller fleste tilfeller, er livmorhalskreft oppdages gjennom en celleprøve. En celleprøve er en eksamen av livmorhalsen, hvor livmorhalsen er visuelt undersøkt og prøvetatt. En vattpinnen er satt inn i vagina, og en prøve av celler fra livmorhalsen er trukket ut. Prøven er tatt til en lege lab hvor cellene blir undersøkt for misdannelser. Vanligvis vil avvik oppstår, men det betyr ikke nødvendigvis likestille til livmorhalskreft. Derfor er en kolposkopi neste screeningverktøy.

Kolposkopi

Etter en celleprøve, til en lege neste handling utelukke livmorhalskreft er å utføre en kolposkopi. En colposcopy består av en biopsi, noe som innebærer å ta en større celleprøve fra livmorhalsen. Legens Målet er å fjerne så mange av de unormale celler fra livmorhalsen. Under eksamen, legen setter en spekulum inn i pasientens skjeden for å se livmorhalsen, posjoner livmorhalsen med en eddik løsning for å gjøre de unormale celler blir hvite, og bruker et spesielt mikroskop kalles en colposcope å se i high-definition den unormale livmorhalsen.

Hvis legen ser unormale celler, vil han fjerne prøver av unormale celler og sende den til laboratoriet for analyse. Patologen i laboratoriet avgjør om unormal cellevekst er godartet eller kreft, og informerer legen om de neste trinnene i behandling, enten de er kirurgi, cellegift eller stråling.