Digidexo.com

Hva er årsakene til blodig avføring?

Hvis du har blodig avføring (avføring), kan blodet kommer fra ulike steder i kroppen din, og ikke nødvendigvis fra rektum. Blod kan komme fra hvor som helst langs fordøyelseskanalen. Noen ganger kan du ikke engang se det fordi det så lite beløp. Når det er nok blod som du kan se det og, som et resultat, er bekymret for det, vil legen din spørre nøyaktig hvilken farge det er, fordi fargen på avføring bidrar til å bestemme hvor blødningen er oppstått. Når avføringen er rød eller rødbrun, dette kalles hematochezia. Når det er svart og tjæreaktig og stygg luktende, er det som kalles melena.

Distinksjoner

Dr. Jacob L. Heller, MD, av Virginia Mason Medical Center bemerker at svart og tjæreaktig avføring indikerer at blodet stammer i den øvre del av GI (gastrointestinal) kanalen. Den øvre mage-tarmkanalen omfatter den første delen av tynntarmen, magen og spiserøret. Grunnen blodet er svart og tjæreaktig er fordi det har vært utsatt for fordøyelsesenzymer juice produsert av kroppen.

Hvis du er blødning i mage-tarmkanalen, kan dette være på grunn av betennelse forårsaket av å ta aspirin, ibuprofen eller naproxen, eller det kan være et resultat av magesår, ifølge Health. Svart avføring kan også være forårsaket av en rift i spiserøret, noe som kan være et resultat av voldsomme brekninger. Denne type av rive er referert til som en Mallory-Weiss rive.

Betraktninger

Selvfølgelig, hvis du har spist bjørnebær eller sort lakris eller har tatt Pepto-Bismol eller jern piller, kan dette gjøre avføringen blir svart. På den annen side kan spise rødbeter og tomater slå avføringen rød.

Red Krakk

Hvis avføringen er lys rød eller rødbrun farge, indikerer dette at blodet kommer fra endetarmen, anus eller tykktarmen, som utgjør den nedre del av mage-tarmkanalen. Diverticulosis, som oppstår når poser utvikle seg i tykktarmen, og hemorroider er de vanligste årsakene til lavere GI blødning og rød avføring. Imidlertid er det mulig å ha en svulst, som kan forårsake blødninger, samt unormale samlinger av blodkar kalles AVMs (arteriovenøse misdannelser) som vil gjøre at du blør og slå avføringen rød. Hvis du raskt og massivt blødning fra magen, vil dette føre til lyse røde avføring.

Årsaker

Andre forhold som kan føre rød krakk inkluderer Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, som anses inflammatoriske tarmsykdommer (gastritt); bakteriell enterokolitt, som er en infeksjon av tynntarmen; traume til mage-tarmkanalen eller tilstedeværelse av et fremmedlegeme; tykktarmskreft eller kolon polypper; tarm iskemi (mangel på skikkelig blodstrøm); og anal sprekker, ifølge National Institutes of Health.

Behandling

Hvis du opplever svart og tjæreaktig avføring eller rød krakk, ikke ignorere det. Dette må bringes til seg oppmerksomheten til legen din. Hvis du legger merke til en endring i avføringen farge, ikke nøl med å kontakte legen din. Den type behandling du får, avhenger av hva som forårsaker blødninger og hvor alvorlig tilstanden er. Hvis du blør massivt, kan dette kreve sykehusinnleggelse og en blodoverføring.