Digidexo.com

Hvordan virker Hevelse oppstå?

Enten det er forårsaket av en bie stikk eller en forstuet ankel, alle har opplevd hevelse på et eller annet tidspunkt. Hevelse, også kjent som ødem, er en del av kroppens inflammatorisk prosess, noe som bidrar til legemet når den blir skadet. Å vite hvordan hevelse oppstår kan gjøre det lettere å tolerere når det skjer med deg.

Kroppene våre gjennomgå den inflammatoriske prosessen nesten enhver tid en skade eller vevsskade oppstår. Sammen med rødhet, varme og smerte, er hevelse et tegn på inflammatorisk prosess på jobb. Når en del av kroppen blir skadet, blir kjemikalier som frigjøres som virker på de minste blodårer, kalt kapillærene. Slike kjemikalier forårsaker kapillærene til vasodilate eller bredere, og dermed fører til både en økning i blodstrøm og en lekkasje av væske inn i det skadde området. Den gjør det også smitte-kampene celler til å gå inn i skadestedet. Hevelse oppstår som et resultat av denne fluidlekkasje inn i de omgivende vev. Selv om den inflammatoriske prosessen er fordelaktig når det gjelder å hjelpe kroppen til å helbrede, er noen ganger lokal hevelse en mindre nyttig side-effekt, så er det ofte behandles ved bruk av is, varme, kompresjon, høyde og ikke-steroide eller steroide anti inflammatoriske medisiner.

Hevelse kan også skje systemisk eller gjennom hele kroppen. Så det er generelt referert til som ødem. Det skjer i utgangspunktet på samme måte som lokal hevelse, men innebærer større områder av kroppen. Vanligvis, når generalisert ødem inntreffer, medfører det ikke bare midlertidig lekkasje av fluid inn i vevet som en respons til skade, men også et problem med fluidet blir reabsorbert av blodkar. Lymfesystemet, som også er ansvarlig for absorpsjon av væsken i hele kroppen, kan også være ødelagt, noe som fører til ytterligere problemer svellende. Hevelse av denne art er vanligvis sekundært til en mer alvorlig medisinsk tilstand eller sykdom, som for eksempel graviditet, kreft eller nyresvikt.