Digidexo.com

Hvordan gjenkjenne årsakene til anemi

Hvordan gjenkjenne årsakene til anemi


Det er hundrevis av typer anemi, hvorav mange har ulike årsaker og krever ulike behandlinger. Men de fleste leger dele anemi inn i tre store grupper: akutt anemi (forårsaket av plutselig blodtap), jernmangel og anemi forårsaket av ikke-ernæringsmessige årsaker, for eksempel problemer som produserer eller holde røde celler i live.

Bruksanvisning

Gjenkjenne årsakene til anemi

•  Se etter kosttilskudd problemer først, siden de er den vanligste årsaken til anemi. Mangel på jern, folsyre, vitamin B12 og enzymer kan resultere i en type anemi som er lett behandles ved å gi de manglende næringsstoffer. I tilfeller av ernæringsrelatert anemi, vil leger enten anbefale en endring i kosthold eller gi kosttilskudd i form av piller eller injeksjoner.

gjennomgå en rekke blodprøver for å bedre forstå hvordan de røde blodcellene oppfører seg, og for å utelukke alvorlig anemi, som kan resultere i for tidlig celledød, kronisk infeksjon og skjoldbrusk lidelser. Anemi forårsaket av kronisk sykdom eller langtids manglene kan være vanskeligere å finne og vil trenge aggressiv behandling en gang oppdaget.

Innse at anemi kan noen ganger være et symptom på en mer alvorlig problem, slik som leverskader, benmargssykdom eller kreft. Hvis ingen åpenbar grunn til anemi er funnet, kan legen anbefale en rekke andre tester for å gjenkjenne årsaken til anemi og avgjøre om de beste behandlingsalternativene.

Vær klar over årsakene til akutt blodmangel, for eksempel blodtap under operasjonen eller etter en ulykke. Noen kvinner med en tung menstruasjonssyklus kan også oppleve denne type anemi, spesielt hvis deres dietter er ubalansert og gir ikke nok jern til å gjøre opp for det beløpet tapt under menstruasjon.

Ikke glem at anemi kan være kronisk og forårsaket av en mangel i produksjon eller overlevelse av røde blodceller. Dette er tilfelle med microcytic anemi, myelopathic anemi og anspore-celle anemi, som alle er forårsaket av uregelmessig formede røde blodcellene som dør før tiden, eller ikke er i stand til å produsere nok oksygen.

Tips og advarsler

  • Anemi er ofte diagnostisert av en enkel blodprøve, men mer komplekse eksamener (inkludert en nyrefunksjon test, RBC folat nivå og benmargsundersøkelse) kan være nødvendig i enkelte tilfeller.
  • La legen vite om du har andre symptomer i tillegg til trøtthet og blek hud, da disse symptomene kan bidra til å bestemme hvilken type anemi du har og hvordan du behandler den.