Digidexo.com

Hva du skal gjøre hvis du tror du har diabetes?

Diabetes er en potensielt livstruende sykdom som rammer så mange som 23 millioner menn, kvinner og barn i USA. Det bør også bemerkes at American Diabetes Association anslår at nesten 6 millioner tilfeller forblir udiagnostisert, så hvis du tror du kan lide av diabetes din første reaksjon bør være et besøk til legen. Informasjon er viktig også, og som sådan det neste trinnet er å lære så mye som mulig om de tre typene diabetes.

Type 1 Diabetes

Type 1 eller juvenil diabetes er en autoimmun sykdom som rammer så mange som 1 av 400-600 barn og unge voksne i USA som 2007, ifølge American Diabetes Association. Sykdommen oppstår når kroppens immunsystem angriper de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen. Det er fortsatt uklart hva som utløser dette svaret, men uten insulin i kroppen er i stand til å behandle glukose, som er hovedkilden til energi.

Symptomer på type 1 diabetes inkluderer overdreven tørste og hyppig vannlating, tretthet, og i ekstreme tilfeller, uforklarlig vekttap og tåkesyn. Et besøk til en barnelege må utvises hvis et barn opplever disse eller andre symptomer. Hvis type 1 diabetes er angitt, vil barnelege henvise barnet til nærmeste sykehus som har barn og tilgang til en pediatrisk endokrinolog.

Type 2 Diabetes

Type 2-diabetes er en tilstand som vanligvis påvirker voksne, og er karakterisert ved insulinresistens. Selv om bukspyttkjertelen er trolig fortsatt produserer insulin, kroppen er ikke lenger bruke den effektivt, slik at blodglukosenivået forblir forhøyet. Dette kan føre til mange av de samme symptomene som type 1 diabetes, men det bør bemerkes at utbruddet av type 2 diabetes er ofte mye mer gradvis og derfor mer skade kan oppstå før diagnose. Administrerte diabetes vil skade karsystemet, noe som kan føre til sår som er treg til å helbrede, nyreskader og blindhet.

Regelmessige kontroller er et must. Hvis type 2 diabetes er indisert, innebærer den vanligste behandlingen en diett av trening, kosthold og vekttap kombinert med daglig blod-glukosemåling. Dersom diabetes er motstandsdyktig mot kontroll, kan medikamenter eller injeksjoner av insulin være nødvendig.

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er den minst vanlige formen av sykdommen, men likevel påvirker mellom 3 og 8 prosent av graviditeter ifølge National Diabetes Information Clearinghouse. Svangerskapsdiabetes oppstår når høyere nivåer av hormoner i forbindelse med graviditet forstyrre kroppens evne til å bruke insulin, noe som resulterer i insulinresistens. Her rettidig omsorg er viktig ikke bare for mor skyld, men for babyens også. Ubehandlede svangerskapsdiabetes kan heve blodsukkeret i babyens blod, som deretter lagres som fett. Dette kan igjen føre til komplikasjoner under fødselen forbundet med en tilstand som kalles macrosomia eller som av en "fett" baby.

Stell av svangerskapsdiabetes starter med legen din og ligner til type 2 diabetes. En modifisert diett, vanlig fysisk aktivitet og blodglukoseovervåkning er vanlige første skritt til å kontrollere sykdommen, selv om injeksjoner av insulin kan være nødvendig i tillegg. Kvinner som utvikler svangerskapsdiabetes bør også være klar over at det vil gjenta seg i så mange som to av tre fremtidige svangerskap, ifølge American Diabetes Association. Videre mødre som lider av svangerskapsdiabetes er mer sannsynlig å utvikle type 2 diabetes senere i livet, så, igjen, regelmessige legekontroller og livsstilsvalg som for eksempel å opprettholde et sunt kosthold og vekt er spesielt viktig.