Digidexo.com

Hva gjør Fruktose bestå av?

Hva gjør Fruktose bestå av?


Fruktose er et karbohydrat som gir mange matvarer sine søte smaker. Det er også et monosakkarid eller et enkelt sukker. Kombinert med glukose, danner den disakkarid, sakkarose, også kjent som bordsukker. Den kan kjøpes i supermarkedet som krystallinsk fruktose og i høy-fruktose mais sirup.

Fruktose molekylet

Fruktose er et naturlig forekommende enkel sukker som finnes i frukt og honning. Glukose, fruktose og galaktose er isomerer av hverandre. Det betyr at de har den samme molekylformel C6H12O6. Med andre ord, de har seks karbonatomer, 12 hydrogenatomer og 6 oxygens. De har en molekylvekt på 180 atommasseenheter (amu), men de er forskjellige i deres molekylstruktur.

Fruktose Struktur

Mens glukose og galaktose danner en seks-karbonring, danner en fem-fruktose karbonring. Den er formet som en femkant. På grunn av de strukturelle forskjeller legemet metaboliserer molekylene forskjellig. For eksempel kroppen trenger å bruke insulin glukose, men ikke fruktose. Også, glukose strømmer hjernen, men hjernen kan ikke bruke fruktose.

Kosttilskudd hensyn

Matprodusenter begynte å legge høy-fruktose mais sirup til matvarer i 1970. Ifølge Mayo Clinic og Diabetes Health nettsted, har den økte bruken av fruktose i kosten negative implikasjoner for vektøkning og diabetes. En studie i "Cancer Research" i August 2010 viste kreft i bukspyttkjertelen celler blomstret på fruktose. Forskerne mener dette funnet kan bidra til å kontrollere kreft gjennom regulering av inntak av fruktose.