Digidexo.com

Tegn og symptomer på en brukket håndledd

En brukket håndledd er en ganske vanlig skade, spesielt hos barn som deltar i kontaktsport eller eldre med osteoporose. En ødelagt leddet er definert ved et brudd i en av de mange bein innenfor håndleddet og vanligvis skjer etter ekstreme trykk eller støt er plassert på hånden. Hvis den ikke behandles riktig, kan det hende at håndleddet ikke gro godt og kan være mer utsatt for senere brudd og komplikasjoner.

Fakta

En brukket håndledd er mer vanlig hos barn og eldre rett og slett fordi deres ben er myke eller sprø. Den vanligste måten å pådra seg en brukket håndledd er ved å falle forover og bruke hendene som en barriere mot bakken. Den ekstreme kraft og vekt på håndleddet utsettes for kan føre bein å spenne og bryte. Men mange frakturer antas å være forstuinger og gå udiagnostisert og ubehandlet. En feil behandlet brudd kan resultere i en økt sannsynlighet bruddet vil skje en gang, og kan svekke de motoriske ferdighetene til hånden.

Tegn og symptomer

De vanligste tegn og symptomer på en brukket håndledd er stivhet i ledd, fingre eller tommelen, ømhet, blåmerker, hevelse, sterke smerter mens gripende eller klemme hånden, nummenhet eller kulde i fingre og alvorlig misdannelse. En håndleddet kan brytes uten misdannelse og sterke smerter. Disse bruddene er oftest forveksles med forstuing eller ingenting i det hele tatt og har en tendens til å gå ubehandlet.

Komplikasjoner

Ifølge Mayo Clinic, kan en håndleddsbrudd resultere i senere stivhet eller smerter i leddene. Denne smerten har en tendens til å forsvinne etter to eller tre måneder, men hvis bruddet var alvorlig nok, kan smertene være permanent. En alvorlig brudd kan også skade omkringliggende blodårer og nerver og kan forårsake nummenhet eller sirkulasjonsproblemer. Etter en håndleddsbrudd, er du også på et høyere risiko for slitasjegikt.

Behandlinger

Legen din vil bremse den brukket håndledd ved hjelp av en splint eller støpt. Han vil da foreskrive medisiner for smerter og hevelse. Vanligvis en over-the-counter medisiner er tilstrekkelig, men han kan foreskrive et opiat hvis smertene er alvorlig. Når gipsen er fjernet, kan det hende du trenger visse øvelser eller terapi for å rehabilitere musklene i håndleddet. Dette bidrar til å sikre en lavere risiko eller stivhet og smerte, og kan gjenopprette full bevegelse til hånden. Noen ganger kan operasjon være nødvendig å korrigere et brudd.

Når å se legen

Hvis du er usikker på om du har brutt håndleddet eller forslått det, prøv å vente 24 timer for å se om blåmerker og hevelse forsvinner. Håndtere smerte med en over-the-counter smertestillende. Hvis symptomene er fortsatt rundt neste dag, kan du ringe legen din og sette opp en avtale.