Digidexo.com

Hva er årsakene til høyt kaliumnivå?

Hva er årsakene til høyt kaliumnivå?

Oversikt

The Problem of Hyperkalemi

Kalium er et metallisk grunnstoff som er avgjørende for riktig drift av levende celler. Dessuten hjelper til å regulere muskelvev, er kalium involvert i fordøyelsen. Det er også involvert i stoffskiftet og opprettholde balansen mellom kjemiske og elektriske prosesser i kroppen (Homeostase). Men å ha for mye kalium i blodet, en tilstand som kalles hyperkalemi, er en bekymring som må adressering. Høyt kaliumnivå kan føre til muskelkramper, kvalme, hyppig vannlating, diaré, dehydrering, irritabilitet, forvirring, lammelser og andre smertefulle symptomer.

Nyreskader og diabetes

Fordi nyrene er ansvarlig for å fjerne overflødig kalium, er hyperkalemi hovedsakelig på grunn av nyreproblemer hvor nyrene ikke er i stand til å gjøre sin jobb med å utskille kalium. Lidelser som lupus nefritt, transplantasjon avvisning og kronisk nyresvikt kan skade nyrene, forårsaker høye nivåer av kalium. Når dialysebehandlinger er forkortet eller utelatt, kan kaliumnivå bygge opp til usikre nivåer, som fører til hjerteproblemer og til og med død. Fordi diabetikere har svekket nyre kapasitet, kan type 1 diabetes gjør dem utsatt for høye nivåer av kalium. Når dette problemet er forsterket med en mangel på insulin, kan både flytende og kalium komme inn i blodet, noe som fører høy kalium.

Adrenal Dysfunction

Adrenal dysfunksjon er en annen grunn for høy kalium. Ligger ved siden av nyrene, binyrene utsondre aldosteron, et hormon som forårsaker nyrene til å skille ut kalium i urinen. Derfor kan eventuelle feil binyrene føre til et problem i høy kalium. Addisons sykdom er en vanlig lidelse som forårsaker adrenal dysfunksjon.

Trauma

Trauma alene er ikke nok til å forårsake et problem med høyt kalium. Men når traumer er kombinert med en annen medisinsk problem, kan det føre til overskytende kalium. Trauma til vev kan resultere i celler frigjør kalium. Operasjoner, brannsår, gastrointestinal blødning, svulster, Comas, skader og hemolytiske tilstander der blodcellene briste er noen eksempler på traumer som kan føre til høye nivåer av kalium. Når røde blodceller dør, de slipper kalium i blodet. Normalt er overdreven kalium slippes ut gjennom nyrene. Men når nyrene ikke er i stand til å fungere ordentlig, kan det føre til et overskudd av kalium i blodet.

Rusmisbruk

Misbruker alkohol og narkotika kan føre til muskelfibrene til å bryte ned, noe som resulterer i kalium blir utgitt i blodet, forårsaker en tilstand som kalles rabdomyolyse. Denne tilstand innebærer nedbrytning av skjelettmuskelvevet, noe som fører til skadede muskelceller bryte ned i blodet. I noen tilfeller kan nyrer skades, selv resulterer i nyresvikt.

Medisiner

Ulike medisiner kan øke kalium i blodet. ACE-hemmer blod medisiner er et godt eksempel. Andre medisiner som forårsaker for mye kalium kan omfatte ikke-steroide anti-inflammatoriske, litium, blodfortynnende medisiner og kalsiumblokkere.