Digidexo.com

Hva er Testosteron Brukes til?

Testosteron er et naturlig forekommende steroid hormon som blir også fremstilles og selges som et medikament. De syntetiske versjoner brukes til å behandle en rekke medisinske tilstander, for å bistå i seksuell utvikling, og for å lindre testosteronmangel under hormonbehandling. Selv utestengt fra de fleste idretter, har utøverne brukt testosteron for å forbedre ytelsen.

Hva er Testosteron?

Testosteron er et steroid hormon som produseres i testiklene av pattedyr hanner, i mye mindre mengder av eggstokkene hos kvinner, og av binyrene av begge kjønn. Hos menn produserer sæd, og i løpet av puberteten, produserer den maskuline egenskaper, dypere stemme og fremme vekst av ansikts-og kroppshår. I muskelvev, fungerer testosteron som en androgen, stimulere muskelvekst ved å øke proteinsyntesen. Det fremmer også beintetthet, forebygge osteoporose.

Farmasøytiske Versjoner

Forskere først isolert testosteron i 1930 og begynte å syntetisere farmasøytisk versjoner kort tid etterpå. En rekke legemiddelfirmaer nå produserer versjoner av testosteron som er endret kjemisk, slik at leveren ikke kan bryte dem ned lett, noe som gjør at deres effekter til å vare lenger (og dosering som skal administreres sjeldnere).

Medisinske bruksområder

Testosteron har en rekke medisinske bruksområder. Leger bruker den til å behandle hypogonadisme (lav sædkvalitet) som måtte følge av kjemoterapi, nyresvikt, levercirrhose, medfødte tilstander, sarkoidose (en sykdom som inflames lungene og organer), eller skader i hypothalamus, hypofysen eller testikler . Testosteron har også blitt brukt til å behandle brystkreft hos kvinner.

Fordi testosteron fremmer veksten av muskelvev og øker bentettheten, har leger også foreskrevet den til å behandle medisinske tilstander, sykdommer eller kreft som forårsaker muskelsvinn. Noen av disse forholdene omfatter multippel sklerose, muskeldystrofi, Lou Gehrig sykdom (ALS), og de senere stadier av AIDS.

I tillegg har forskere begynt eksperimenter bruke testosteron som en reversibel mannlig prevensjonsmiddel.

Hormonbehandling

Etter 25 år, begynner en mann naturlige produksjon av testosteron å avta med om lag 2 prosent per år. Denne naturlige degenerasjon kan gi lavere libido, konsentrasjonsvansker eller huske, depresjon, tynning hud, erektil dysfunksjon, tretthet og tap av muskel og økning i kroppsfett. Andre endringer kan omfatte endringer i hvordan kroppen behandler kolesterol, senket røde blodlegemer (mild anemi) og beinskjørhet.

Leger bruker testosteron under hormonbehandling for å lindre eller reversere disse effektene og bedre livskvalitet. Typiske dose for hormonbehandling varierer fra 50 mg til 400 mg hver 2-4 uker.

Seksuell Development

Leger har brukt testosteron for å fremme mannlige egenskaper hos ungdom som lider av forsinket pubertet. Testosteron kan også være foreskrevet til hunn-til mannlige personer med kjønnsidentitetsforstyrrelse som søker en mer maskuline utseende (økt muskel og ansiktshår) og en dypere stemme.

Friidrett

Selv om bruken av testosteron er bannlyst av de fleste idrettsorganisasjoner, har utøvere i en rekke idretter brukte den til å forbedre ytelsen. Testosteron muskelbyggende egenskaper kan øke utvinningen etter krevende treningsøkter og den ekstra muskel fører ofte til større styrke gevinster.

I USA er det ulovlig å ha testosteron uten resept, og FDA har ikke godkjent den for fritidsbruk.