Digidexo.com

Hva er konsekvensene av en diett med ikke nok fett?

Mange unngår fett å bli sunnere eller gå ned i vekt. Men, er det mulig å gå for langt? Kort sagt, ja. Fett, også kalt fettsyrer, er en viktig del av vårt kosthold og tjene mange roller i kroppen vår. De gir struktur på cellemembranene, hjelpe transport ulike forbindelser i hele kroppen vår, og er en bærer for livsnødvendige vitaminer.

Struktur

Fett er en viktig del av cellemembranene, som er den ytterste delen av hver celle i kroppen vår som styrer hva som kommer inn og hva som går ut. Kroppen bruker fett i membranen for å styre strukturen og funksjonen av celler ved å bestemme hvilken type fettsyre å innlemme i cellemembranen. Uten tilstrekkelig fett i kosten vår, kan cellemembraner ikke fungere skikkelig.

Isolasjon

Fett er et isolerende stoff som betyr at den kan opprettholde en jevn temperatur. Dette er viktig inne i menneskekroppen, som fett bidrar til å isolere indre organer og beskytte skjøre vev fra ekstreme temperaturer. Subkutant fett, som finnes rett under huden, bidrar til å opprettholde kroppstemperaturen. Hvis en person blir sultet eller unngår fett overdrevet, kroppslig fett butikker kan bli utarmet, og personen vil være mindre i stand til å modulere kroppstemperatur.

Vitaminer

Fett fungerer som bærer for de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Sammen er disse vitaminer opprettholde sunn hud, hjelp i blodpropp, styrke bein, og kan bidra til å forebygge kreft og andre sykdommer. Mangler i fettløselige vitaminer kan ha vidtrekkende effekter på kroppen. Fett hjelper også kroppen absorbere ulike gunstige fytokjemikalier fra matvarer, for eksempel lykopen fra tomater.

Essensielle fettsyrer

Fett er også en kilde til essensielle fettsyrer, som er de som må innhentes fra kostholdet vårt. De inkluderer omega-3, omega-6, og omega-9 fettsyrer. De omega-3 fettsyrer har fått mest oppmerksomhet av forskere på grunn av deres anti-inflammatorisk handling og positiv effekt på kolesterolnivået i blodet. Mangel på omega-3 fettsyrer har vært knyttet til økt risiko for hjertesykdom, dårlig kognisjon, og andre lidelser.

Reality Check

Mens en mangel på fett er farlig, er det svært uvanlig i USA hvor kosten fett er rikelig. De fleste av oss får nok av fett i kosten vår, bortsett fra de på ekstreme fettfrie dietter eller med alvorlige spiseforstyrrelser eller begrenset tilgang til mat.