Digidexo.com

Magesmerter og vekttap i Kids

Magesmerter er en vanlig plage blant barn og kan ha mange årsaker, fra stress til gastritt. Uforklarlig vekttap hos barn er mer problematisk, men kan også være godartet, forårsaket bare ved å ikke ta i nok kalorier. Men magesmerter og vekttap sammen kan indikere noen mer alvorlige muligheter.

Cøliaki

Cøliaki er en fordøyelseskanal lidelse. Barn med sykdommen har problemer med å fordøye gluten, som finnes i matvarer som inneholder hvete, bygg eller rug. Når noen med cøliaki tar i gluten, han skader sin tarmen og deretter har problemer med å absorbere næringsstoffer fra maten, ifølge Mayo Clinic.

Abdominal smerte og vekttap er blant de symptomer på cøliaki, sammen med diaré og oppblåsthet, men det er også mulig å ha cøliaki uten symptomer.

Crohns sykdom

Crohns sykdom er preget av magesmerter og alvorlig diaré, noe som fører til vekttap. Tilstanden fører til betennelse i slimhinnen i fordøyelseskanalen. Det er svært smertefullt, potensielt ødeleggende, og i noen tilfeller til og med livstruende, ifølge Mayo Clinic.

Tjue prosent av tilfellene påvirker barn, ifølge informasjon på hjemmesiden til Lucile Packard Children Hospital ved Stanford University. Crohns er sett hos barn så unge som syv.

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en annen inflammatorisk tarmsykdom. Det fører til sterke magesmerter og vekttap, samt mulig blodig diaré.

Ulcerøs kolitt påvirker lange deler av tykktarmen - i motsetning til Crohns sykdom, som har en tendens til å oppstå over et større område av fordøyelseskanalen, men ikke som et kontinuerlig bånd av inflammasjon.

Som Crohns sykdom, kan ulcerøs kolitt også være ødeleggende og forårsake potensielt dødelige komplikasjoner. Sykdommen oftest begynner mellom 15 og 30.

Antibiotika-assosiert diaré

Hvis et barn har vært å ta antibiotika, kan han utvikle bivirkning av diaré. Dette er vanligvis milde, men i noen tilfeller kan føre til ubehagelige magesmerter og vekttap. Hvis betingelsen ikke er klare opp på egen hånd, det kan til slutt føre til kolitt, noe som krever medisinsk behandling, ifølge Mayo Clinic.

Mindre alvorlige årsaker

Magesmerter og vekttap kan også være forårsaket av mindre alvorlige forhold som viral gastroenteritt, bedre kjent som magen influensa, eller ved irritabel tarm syndrom. Forårsaker verken alvorlig risiko for mennesker som er ellers frisk, ifølge informasjon på Mayo Clinic hjemmeside.

Barn med gastroenteritt vanligvis ikke trenger å bli behandlet av en lege, i henhold til de Lucile Packard Children Hospital.
Behandling for barn med irritabel tarm syndrom kan fokusere på å redusere miljøbelastning, noe som begrenser laktose eller øke fiber i kosten.