Digidexo.com

Livmorkreft Diagnose

Livmoren er et pæreformet organ i en kvinnes kropp, og det er her fosteret utvikler seg i løpet av svangerskapet. Det er to typer av livmorkreft; livmorkreft, og mer sjelden, livmor sarkom. The National Cancer Institute anslår at i 2009 vil over 42.000 kvinner i USA vil være nylig diagnostisert med livmorkreft, og 7780 kvinner vil dø av sykdommen. Livmor sarkom er en mye sjeldnere diagnose, med American Cancer Society estimerer at i 2009 vil ca 1200 nye tilfeller av denne kreft bli diagnostisert i USA.

Typer

Livmorkreft er mer utbredt livmorkreft. Slimhinnen i livmoren kalles endometrium, som er der denne kreft begynner.

Livmor sarkom er kreft som starter i musklene i livmoren, eller i vev som støtter livmoren.

Risikofaktorer

Kvinner over 50 år er mer utsatt for å utvikle livmorkreft, og de som bruker hormonbehandling har også en høyere risiko for livmorkreft enn kvinner som ikke bruker denne medisinen. Tamoxifen er også blitt vist til å øke en kvinnes risiko for endometrial kreft og både uterin sarkom. Hvis en kvinne har tidligere blitt diagnostisert med endometrial hyperplasi, er risikoen for livmorkreft øker. Endometriehyperplasi er en spredning av celler som utgjør slimhinnen i livmoren. Det er ikke kreft. Overvektige kvinner er også høyere risiko for denne kreftformen på grunn av høyere nivåer av østrogen fra en overflod av fettvev.

Symptomer

Fordi livmorkreft er vanligvis diagnostisert etter overgangsalderen, er unormal vaginal blødning den vanligste symptomet. Bekkensmerter, smerter under samleie og vanskelig vannlating er også symptomer på livmorkreft. Livmor sarkom har de samme symptomene, og har også symptomer på en følelse av at magen er full, eller en vaginal masse.

Diagnose

En av de første tingene en lege vil gjøre for å lete etter livmorkreft er en fysisk eksamen, inkludert en helse historie, sammen med et bekken eksamen og Pap test. En utvidelse og curretage (D & C) er en liten operasjon som fjerner små biter av vev i livmoren for å se etter kreft. En in-kontor prosedyre noe som ligner på dette er en endometrial biopsi. Transvaginal ultralyd kan også bli utført.

Staging

Fjerne livmor er den beste måten å iscenesette livmorkreft, for å få en grundig titt på livmoren, lymfeknuter og muskler. I fase I, er kreft bare finnes i livmoren og livmorhalsen er ikke berørt. I trinn II, er kreft funnet i livmoren og cervix. I Stage III, er kreft utenfor livmoren, men er begrenset til bekkenet. Det er ikke i blæren eller endetarmen, men bekken lymfeknuter kan være kreft. I Stage IV, har kreften spredd seg til blære eller rektum, eller til kroppens andre enn bekkenet deler.

Stadier av livmor sarkom er like, men har under stadier innenfor hver scene.

Behandling

Livmor sarkom har fire typer standard behandling: kirurgi, stråling, kjemoterapi eller hormonbehandling. En eller flere av disse kan benyttes, avhengig av omfanget av kreft.

Endometrial cancer blir vanligvis behandlet med en eller flere av de følgende: kirurgi, stråling eller hormonbehandling. Kjemoterapi for livmorkreft er nå undersøkt i kliniske studier. Igjen, som med uterin sarkom, er behandlingen avhengig av stadium og omfang av sykdommen.