Digidexo.com

Forskjellen mellom en Common Cold & Infeksjon av Airways

Mange feil en alvorlig infeksjon i bronkiene, rørene som fører til lungene, og forkjølelse. Forstå forskjellene kan hjelpe deg å gjøre viktige beslutninger om helsen din.

Common Cold

En kald er en viral infeksjon i øvre luftveier, eller nese og svelg. Denne tilstanden er relativt ufarlig, selv om det ikke føles sånn. Det vil som regel gå etter et par dager med hvile. Hvis øynene dine er våte, er nesen tett og halsen er sår, er sjansen du har en kald.

Behandling for en kald

Siden det ikke finnes noen kur for en kald, er det beste du kan gjøre resten. Ta smertestillende medikamenter for å redusere eventuell feber og lindre en sår hals. Slimhinneavsvellende spray og hostesaft kan bidra til å gjøre deg mer komfortabel, slik at du kan sove. Du bør ikke ta medisiner i lengre perioder av gangen. Drikk mye væske, for eksempel vann, juice eller varm te.

Bronkitt

Bronkitt er en forlengelse av en kald, i mange tilfeller. Det samme viruset som forårsaker infeksjon i nese og hals kan også infisere bronkiene. Bronkitt er mer alvorlig og krever legehjelp. Symptomer på en bronkial infeksjon inkluderer hoste, kortpustethet, piping i brystet, muligens feber og mild brystsmerter. Den sjeldne eller en gang forekomst av bronkitt er akutt bronkitt.

Kronisk bronkitt

Kronisk bronkitt er fortykkelse eller betennelse i bronkiene som er tilbakevend og muligens permanent. Den fremste årsaken til denne formen for bronkitt er røyking; imidlertid, irritanter i luften, slik som forurensning eller allergier, kan også være en faktor. Et symptom på kronisk bronkitt er hoste som ikke går bort.

Behandling for bronkitt

Noen former for bronkitt kan kreve antibiotika. Legen din vil gjøre dette forsøket. En inhalator, foreskrevet av legen din, kan bidra til å åpne luftveiene og gjør at du kan puste fritt. Sammen med medisiner, bør du også få rikelig med hvile og drikke væsker. Pågående eller kronisk bronkitt kan kreve langvarig behandling.

Når skal man oppsøke lege

Du bør oppsøke lege dersom du får smerter i ørene som kan tyde på ørebetennelse; hvis symptomene ikke bedres; eller hvis du utvikler en hoste som produserer utslipp som for eksempel blod eller slim. Hvis tilstanden gjør puste ekstremt vanskelig, bør du oppsøke lege umiddelbart.