Digidexo.com

Patogenesen ved Parkinsons sykdom

Parkinsons sykdom svekker kroppens evne til å kontrollere bevegelsen, noe som resulterer i skjelvinger, stivhet og ubalanse. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, tale og gang bli vanskeligere.

Historie

Parkinsons sykdom er oppkalt etter James Parkinson, legen som først la merke sykdommen i 1817. Det ble studert av flere andre nevrologer, men tilstanden utvilsomt hadde eksistert i århundrer tidligere fordi kinesiske og indiske medisinske tekster bemerket de samme symptomene.

Nevrologi

Parkinsons sykdom er ikke godt forstått, men forskere vet at de problemer som oppstår i det område i hjernen som kontrollerer bevegelsen når skadede neuroner påvirke nivåene av dopamin, en kjemisk vesentlige å overføre informasjon til hjernen. Hjernen kan da ikke styre kroppsbevegelse riktig.

Teorier

Den eksakte årsaken til nevrologisk degenerering som forårsaker Parkinsons er ikke kjent. Forskere teoretisere at miljø-og sykdomsfaktorer både spille en del, med en genetisk svakhet gjør visse mennesker mer utsatt. Giftstoffer er mistenkt som øker risikoen, spesielt plantevernmidler og andre giftstoffer i miljøet.

Progresjon

De fleste begynner å vise symptomer på Parkinsons sykdom i slutten av middelalderen og eldre. Symptomene kommer på gradvis med en svak skjelving som blir mer tydelig når kroppen er i ro. Det deretter videre til de synlige rister og rystelser som indikerer avansert sykdom. Selve progresjon av sykdommen varierer fra en person til en annen og kan styres til en viss grad gjennom medikamenter, men det kan ikke helbredes.

Diagnose

Det er vanskelig å diagnostisere Parkinsons sykdom annet enn å merke sine symptomer og utføre en nevrologisk eksamen. Hjerneskanning kan gjøres, selv om de skanner er først og fremst for å sikre at det er ingen annen årsak til motorproblemer.

Behandling

En kur er ikke mulig for Parkinsons, men narkotika, for eksempel Levodopa, karbidopa, Bromocriptine, ropinirol Amantadine og andre, kan bidra til å bedre symptomene. Kirurgi og elektroder som brukes til å stimulere hjernen blir også prøvd. Ytterligere forskning er gjort for å hjelpe pasientene kontrollere de mest alvorlige motorproblemer.

Forskning

Har blitt dannet en rekke nonprofit og forskningsorganisasjoner for å hjelpe pasienter med Parkinsons sykdom. Disse inkluderer National Parkinson Foundation, den amerikanske Parkinson Disease Association og Michael J. Fox Foundation.