Digidexo.com

Tegn og symptomer på kronisk nyresvikt

Tegn og symptomer på kronisk nyresvikt


Kronisk nyresvikt, eller CRF, rammer om lag 2 av 1000 mennesker i USA. CRF involverer nyrene, to små organer på hver side av ryggraden, hvis oppgave er å behandle avfall, urin og elektrolytter fra blodet. Preexisting helsemessige forhold er ofte årsaken.

Fakta

CRF oppstår når nyrene slutter å fungere normalt, forårsaker avfall og vann til å bygge seg opp i kroppen. Sykdommen utvikler seg over tid, gjerne over flere år, og fører til at nyrene til å krympe og arr. Symptomer på CRF kan ikke være tydelig før over 70 prosent av nyrene 'funksjoner er tapt. CRF fortsetter å bli progressivt verre, og mens symptomene kan kontrolleres, kan sykdommen ikke helbredes.

Symptomer

To av de tidlige symptomer på CRF er et tap av matlyst og svakhet. Ifølge Baylor College of Medicine, kan ytterligere symptomer inkluderer hyppig vannlating, blek og kløende hud som lett får blåmerker, kortpustethet, konstant hikke, rykninger i musklene, en følelse av prikking og stikking, eller leggkramper. CRF kan påvirke alle organsystemer, inkludert lunge, hjerte, nevrologiske og gastrointestinale system.

Stadier

The Baylor College of Medicine forklarer at nyresvikt går gjennom tre stadier: akutt nyresvikt, kronisk nyresvikt og end-stage nyresvikt. Når CRF utvikler seg til siste stadium nyresvikt, pasienter vanligvis har dialysebehandling eller gjennomgå en nyretransplantasjon. Selv nyresvikt kan være reversibel, er CRF typisk permanent og gjør slutt føre til end-stage nyresvikt.

Årsaker

Det kan være vanskelig å finne årsaken til CRF, men det er mest vanlig diabetes eller hypertensjon. CRF er også ofte sett hos pasienter med myelomatose, en type kreft som begynner i plasmaceller. Hyperkalsemi (høye nivåer av kalsium) og anemi (lavt antall røde blodlegemer) er også risikofaktorer for utvikling CRF.

Behandling

Målene for CRF behandlingen er å bremse nedgangen i nyrene ved å kontrollere symptomer på sykdommen. Medisinering kan være foreskrevet for å kontrollere høyt blodtrykk eller andre eksisterende tilstander som diabetes. Pasienter trenger å begrense deres protein og salt inntak for å gjøre ting enklere på nyrene. Dialyse er en behandlingsmetode som filtrerer blodet gjennom en kunstig nyre maskin, som gjør arbeidet at nyrene ikke lenger er i stand til å gjøre. Endelig kan en nyretransplantasjon fra en levende eller avdøde donor også forlenge livet til en person med CRF etter fem år eller mer.