Digidexo.com

Differensialdiagnose for høyre øvre kvadrant smerte

Differensialdiagnose for høyre øvre kvadrant smerte


Buken er en stor del av legemet inneholdende vitale organer. For eksamensformål er magen delt inn i fire kvadranter: høyre øvre, høyre nedre, venstre øvre og nedre venstre. Når de beskriver smerter eller andre symptomer, helsepersonell henviser til samme kvadrant som dette bidrar til å begrense fokus på bestemte organer eller mulige forhold.

Betydning

Den øvre høyre kvadrant av abdomen inneholder lever, galleblære og deler av de store og små tarmer og magesekk. Helsepersonell vil vurdere differensialdiagnoser knyttet til strukturer i denne regionen. Med andre ord, vil leverandøren gjennomgå første symptomene og utvikle en liste over mulige årsaker til smertene.

Eksamen vil bestå av å lytte til øvre høyre kvadrant med et stetoskop, rørende, eller palpating, for massene eller uvanlig fasthet, og bestemme tilstedeværelsen av andre symptomer som feber, kvalme, oppkast eller avføringsendringer. Det er mulig at noen tilstander kan forårsake smerter i den øvre høyre kvadrant av abdomen, men betingelsen er relatert til strukturer i andre deler av kroppen, slik som bryst.

Typer

Hvis øvre høyre kvadrant smerte ikke er relatert til en traumatisk hendelse, kan leverandøren søke å først utelukke eventuelle nøds kardiopulmonære tilstander som alvorlig lungebetennelse eller hjerteinfarkt. Legen vil også teste for akutte tilstander som involverer organene i denne kvadrant. Akutt kolecystitt, eller inflammasjon av galleblæren, er en vanlig årsak til øvre høyre kvadrant smerte. En annen alvorlig tilstand for å vurdere ville være hepatitt eller leverbetennelse; det er mindre vanlig hos forekomst enn cholecystitis i forhold til å forårsake akutt smerte. Andre differensialdiagnoser inkluderer gallestein, retrocecal blindtarmbetennelse, abscess av leveren, magesår, og forstørrelse av leveren.

Funksjoner

For å utelukke de ulike differensialdiagnoser knyttet til øvre høyre kvadrant smerte, vil helsepersonell få en komplett historikk, for blod og urinprøver for laboratorier, og eventuelt bestille imaging studier, for eksempel ultralyder eller CT-skanning. Det er ikke uvanlig å ha flere eksamener bestilte en gang de første resultatene blir returnert. Dette er nødvendig for å enten redusere antallet av mulige diagnoser eller for å bestemme hvordan man best kan behandle den bestemte diagnose. Magen smerte er ikke tatt lett som det kan være en indikasjon på en alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig behandling.

Effekter

Skulle de vanligste differensialdiagnoser utelukkes, vil leverandøren måtte vurdere noen av de minst sannsynlige årsaker til øvre høyre kvadrant smerte. Dette kan kreve en sykehusinnleggelse for å utføre ytterligere tester og evaluere responsen til foreløpig behandling. Andre diagnoser å vurdere omfatter brokk, intestinal obstruksjon, blokkering av kanalene i bukspyttkjertelen, galleblæren eller leveren og kreft.

Betraktninger

Alvorlig eller gjentagende høyre øvre kvadrant smerte bør vurderes av en lege for å utelukke eventuelle årsaker som ville kreve legevakt. Utbruddet, varighet og beskrivelse av smerte kan bidra til å skape en kort liste over differensialdiagnoser. Det er mulig at noen medisiner kan føre til smerter i denne kvadrant av magen; en liste over alle medisiner, enten resept eller over disk, kan hjelpe leverandøren. Jo mer fullstendig informasjon gitt, jo mer spesifikk eksamen som ville muligens føre til en positiv diagnose av årsaken til øvre høyre kvadrant smerte.