Digidexo.com

Hva styrer hårvekst?

Hva styrer hårvekst?


Kroppen har et system av regulatorer, enzymer og proteiner som fører til generering av hår og kontrollere sin vekst. Hver person har et hår vekst syklus forskjellig fra andre, og dette er grunnen til at noen menneskers hår kan vokse mye lenger enn andre. Kroppens egen syklus er den eneste klar faktor i å kontrollere hårvekst.

Cell Growth

Hårsekkene i hodebunnen inneholder stamceller - en av de få stedene i kroppen hvor dette er sant. Disse stamceller migrere til håret matrise og blir matriseceller. Det er her at matrisen celler deler og blir forskjellige fra hverandre; de blir enten hårceller eller indre epitelceller kappe celler. I tillegg er det her hår utvikler sin farge. Aminosyrer produsere pigmenter som melanin for mørk farge eller pheomelanin for lysere farge.

Faser

Hår går gjennom tre hovedfaser med vekst. Anagenfasen er den første, og 85 til 90 prosent av alle hårene er for tiden i denne fasen. Anagenfasen varer i to til seks år, og er den tidsperioden at håret faktisk vokser; nøyaktig tidsperiode varierer med hver person og bestemmer hvor lenge den kan vokse. Neste fase er Katagen, som er en to-til fire-ukers periode, hvor den enkelte hår hviler og ikke vokser, mens follicle begynner å skyve ut av huden. Det fører til telogen fase, hvor håret faller ut og hårsekken tilbringer tre til fire måneder å produsere nye hår. Dette er grunnen til at det er naturlig å se håret falle ut når som helst.

Viktigste faktorene

Hårsekken stamceller samles i den ytre roten base lag og danne matriseceller som kan deretter bli hårcellene. Dermal papilla celler produsere stoffer som avgjør om matrisecellene blir hårceller eller kappe celler. De stoffer som produseres av den dermale papilla bestemmes av to faktorer. En er hormoner. Den andre er spinous lagsceller langs den ytre kappe roten. Proteiner for basic fibroblast eller blodplateavledet vekstfaktor kan påvirke produksjonen av enzymer som fremskynder hårvekst.

Human Factor

Mange teoretisere at en rekke faktorer som involverer menneskelig atferd og vane kan påvirke hårveksten, men disse har ikke vist seg å være i samsvar med alle. Dette inkluderer stress, men studier på steder som Humboldt-universitetet har antydet at stress kan øke hårvekst i noen tilfeller. Andre faktorer ofte vurderes omfatter ernæring og vanninntaket.