Digidexo.com

Om blodig nese

I øynene til en liten gutt, kan en blodig nese være en grand ting: enten en krigsskade å være stolt av om han er på mottakersiden, eller den kan representere en kamp trofé er han er på å gi slutten. En blodig nese, men ikke alltid representere en kamp.
En blodig nese kan være forårsaket av miljøspørsmål som tilstanden til luften du puster, plassere fremmedlegemer i nesen, eller en bivirkning av visse medisiner. Gjentakende blodige neser kan være et tegn på andre underliggende helseproblemer eller mangler og bør behandles av lege.

Identifikasjon

Den medisinske termen for neseblødning er neseblødning; det er det greske ordet som betyr "en dryppende." Neseblod er en vanlig forekomst som kan skyldes flere ting: miljøet rundt deg, en bivirkning av visse medisiner, er en bivirkning av visse sykdommer og vitaminmangel.
Det er mange grunner til at neseblod er felles. Den første er plasseringen av nesen. Den sentrale beliggenheten i ansiktet gjør nesen utsatt for traumer som kan resultere i en neseblødning. Den andre grunnen er antallet blodkar som ligger i nesen. Neseblod kan oppstå oftere hos personer som har blodårer er nærmere overflaten.

Type

Det er to typer av neseblødninger. Fremre neseblødning er den mest vanlige form og er forårsaket når den indre membran av nesen er skadet. Anterior neseblødning resulterer i en jevn strøm av blod fra neseborene. Bakre neseblødning er ofte en bivirkning av høyt blodtrykk. Eldre mennesker er oftest berørt av bakre neseblødning. Snarere enn blod som strømmer fra neseborene, posterior Epistaxis er et resultat av blødning i baksiden av nesen og blodet løper ned på baksiden av halsen inn i munnen.
Anterior refererer til den fremre og bakre side baksiden i alt medisinsk terminologi.

Risikofaktorer

Neseblod kan være forårsaket av både interne og ytre forhold. Interne forhold som kan bidra til Epistaxis inkluderer vitaminmangel, enkelte sykdommer og medisiner. Utvendig forhold som kan bidra til neseblødninger er fysiske skader på membranene inne i nesen og kvaliteten på luften.
En person er i faresonen for en neseblødning hvis nesen lider traumer som en hardt rammet eller fremmedlegemer kommer inn i nese hulrom. Den vanligste fremmedlegeme er finger, neseblod ofte oppstå når "plukke" nesen. Trauma til den indre membran i nesen kan også forårsakes ved å blåse nesen for hardt.
Luftkvalitet kan ofte føre til neseblod. Spontane neseblod kan oppstå når membranene tørke ut og sprekke åpne. Dette er ofte et resultat av en endring i klima, slik som reiser fra et våtere klima til et tørt klima. Pollen og andre allergener i luften kan føre til neseblod i mennesker som lider av bihulebetennelse og andre allergirelaterte sykdommer. Neseblod oftest forekommer i høye, tørt klima og i vinter. Neseblod er vanlig i vintermånedene. Varmere i hjemmene føre til at luften skal være tørr og varm. Neseblod kan oppstå når en person kommer inn ut av kulde og nesen justerer til tørr, varm luft i et oppvarmet rom.
Medisiner som kan bidra til risikoen for neseblod omfatte medisiner som fortynner blodet. Medisiner kan inkludere aspirin og warfarin produkter (kumarin, Sofarin, og Panwarfin). Hvis en foreskrevet medisin forårsaker neseblod, bør dette tas opp med behandlende lege.
Neseblødning kan også være en bivirkning av visse sykdommer og sykdommer. Disse kan innbefatte hypertensjon (høyt blodtrykk), diabetes, allergisk og ikke-allergisk rhinitt (betennelse i neseslimhinnen), og mangel på vitamin K. Mer sjelden, kan neseblod være et resultat av svulster eller arvelige blødningsforstyrrelser.
Visse livsstilsfaktorer kan også øke risikoen for neseblødning. Disse inkluderer alkoholmisbruk, stoffmisbruk (særlig de inhalert gjennom nesen) og røyking.

Misforståelse

Den mest vanlige oppfatningen omgir neseblødninger er behandlingsmetoden. Den korrekte måten å stoppe en neseblødning er å klemme nesen sammen bare under kroppen del av nesen og hold den i ca 15 minutter. Hodet bør være tiltet fremover. Gjenta til blødningen har stoppet. Bruke isen til nese og kinn kan også bidra til å stoppe flyten av blod.
En vanlig misforståelse i behandling av neseblod er å vippe hodet bakover. En person bør ikke vippe hodet tilbake under en neseblødning, men bør vippe hodet fremover. Vippe hodet bakover kan resultere i gagging eller inhalasjon av blod som blodet renner nedover ryggen av nesen og går inn i bihulene og halsen.
En annen misforståelse innebærer blåser nesen for å fjerne blodpropper. Når blødningen har stoppet, eller hvis blødningen starter på nytt, bør blodpropp fjernes fra nesen ved sniffing i stedet for å blåse ut. I tillegg bør nesen ikke være fullpakket med vev eller andre fremmedelementer. Dette bør bare gjøres av en lege, og gjøres kun for ekstreme neseblod.

Effekter

Det er mange faktorer involvert i neseblødning. Neseblod kan være et resultat av mer enn et slag eller bump. Mens neseblod kan være en vanlig foreteelse i noen mennesker, spesielt de med kroniske allergier, kan neseblod også være en indikasjon på andre sykdommer eller mangler i kroppen.
En person som lider av tilbakevendende neseblod bør oppsøke lege for å fastslå den underliggende årsaken. I noen tilfeller, for eksempel i arvelige blødningsforhold, neseblødning ikke kan "kureres", men legen kan lære deg hvordan du kan minimere risikoen for hendelser og hvordan du skal stoppe neseblødning når det forekommer.
Plasseringen av nesen ofte gjør det virke som om en person mister mye blod. I de fleste tilfeller kan blodtapet i minimal og neseblødning behandles hjemme. I sjeldne tilfeller vil en person trenger for å bli behandlet av en lege. Hvis du lider av kronisk neseblod, er det viktig å lære årsaken til neseblod, unngå ting som bidrar til neseblod (alkohol og narkotikamisbruk) og lære hvordan du skal behandle neseblod.