Digidexo.com

Hva kan forårsake Prikking og nummenhet i en fot?

Prikking og nummenhet i føttene er et symptom som kan skyldes en rekke medisinske tilstander. Siden føttene er lengst delen av kroppen fra hjertet, er det lettere for dem å oppleve lav blodstrøm, noe som kan forårsake prikking og nummenhet. Noen av de forhold som fører til prikking og nummenhet kan være alvorlig, så det er viktig å finne årsaken til symptomene raskt og søke legehjelp om nødvendig.

Eksterne årsaker

Nummenhet og prikking i føttene er ofte forårsaket av eksterne restriksjoner på blodstrømmen gjennom bena. Dette kan føre til følelsen av ben eller føtter "sovne". Heving av bena for en lengre periode kan forårsake prikking. Noe som begrenser blodstrømmen gjennom bena, for eksempel en stram bandasje, tourniquet eller vekt plassert på bena kan begrense blodstrømmen og forårsake kribling. Det kan være forårsaket ved å sitte på egne ben eller krysser bena.

Temperatur

Temperatur på vevet i beina påvirker hvor raskt væsker vil bevege seg gjennom dem. Når bena holdes kjølig for en lengre periode, føttene er sannsynlig å bli nummen. Også, hvis huden på føttene blir utsatt for ekstrem kulde, vil den kalde nummen nervene i foten. Siden vann er en bedre leder av temperatur enn luft, plassere føttene i kaldt vann vil føre til nummenhet raskt.

Stroke

Et hjerneslag er en alvorlig episode av hjerneskade som resultat av et avbrudd i blodtilførselen til hjernen. Dette kan føre til at du ikke kan kontrollere lemmer eller føre dem til å føle seg som om de er prikking eller nummen. Skader forårsaket av slag er ofte permanent. Andre faktorer som skader hjernens funksjon slik som kreft i hjernen eller svulster kan føre til lignende følelser i føttene.

Diabetes og Vekt

Diabetes er en annen tilstand som ofte forårsaker nummenhet i føttene. Å være overvektig kan også øke sannsynligheten for foten nummenhet. Fedme øker sannsynligheten for diabetes og også utvanner generelle blodstrøm gjennom kroppen, så det er lettere for et visst område for å få for lite blod. Den ekstra stress av å gå med en stor mengde vekt på føttene kan føre til nummenhet og kribling.

Nervous System

Nervesystemet er hva sanser følelser som smerte, temperatur og trykk, og leverer dem til hjernen. Hvis nervesystemet er skadet eller hemmet, kan det føre til følelser av prikking og nummenhet. Ryggmargsskade kan føre til foten nummenhet, som kan svulster i ryggraden. Alkoholmisbruk og bruk av smertestillende eller illegale rusmidler kan påvirke nervesystemet og føre til foten nummenhet og kribling.