Digidexo.com

Hvordan lese en CT av bryst

CT-skanning er en type medisinsk bilde som ofte brukes for å vurdere strukturen og anatomi av bløtvev. Dette står i sterk kontrast til røntgen, som er mye flinkere til å visualisere hardere vev som bein. CT-skanning er vanligvis utføres dersom brystet er blitt skadet, hvis det er mistanke om en svulst, eller for å se etter blødninger eller opphopning av andre væsker.

Hvordan lese en CT av bryst

•  Bestem flyet av skanningen. CT-skanning er enten sett på som et tverrsnitt (fra perspektivet til en person som står opp, ville dette være horisontalt), saggitally (profil fra topp til bunn) eller coronally (topp til bunn, men forfra). De fleste bryst CT er gjort som et tverrsnitt, og dette vil bli bemerket ved toppen av bildet.

Identifiser store strukturer. Generelt, med en kiste CT skanning vil du først se etter lungene og hjertet, samt store blodkar (aortic arterie eller vena cava årer).

•  Identifiser plasseringen av skanningen. Du kan vanligvis gjøre dette ved å se på hjertet. Bilder som er gjort høyere opp vil omfatte atriene, som er kamre med tynnere vegger. Ventriklene, som er lavere, vil ha tykkere vegger. Ser også for utseendet av blodkar til å orientere hvor du er i brystet.

Se etter avvik. En anatomi lærebok kan være nyttig her. CT-skanning er best for å identifisere marginene av ulike vev, slik at du vil ønske å se etter buler i lungene eller hjerte samt eventuelle uregelmessigheter i blodårene.

Se på flere bilder. De fleste CT innebærer å ta flere bilder, så hvis du ser noe som ser ut som en abnormitet, se å se om det er synlig på andre skanner for å være sikker på at det er ikke bare en feil på skanningen.