Digidexo.com

Hvordan vet jeg om du har startet puberteten

Puberteten er en tid av livet at hver enkelt person må tåle. Det er noe å feire, samt noe å beklage; tross alt, er sjelden lett å vokse opp, men noen perks gjøre kommer din vei når du blir eldre. Noen ganger bringer pubertet fysiske og følelsesmessige endringer som kan være forvirrende. Å vite om dem på forhånd hjelper dem til å være mindre skummelt og rart. Endringene i gutter ser annerledes ut fra endringene i jenter, så prøv å snakke med noen du stoler på om dine spørsmål om noe kommer opp mens du leser denne artikkelen.

Bruksanvisning

•  Først av alt, identifisere hvor gammel du er. Puberteten kan starte for noen barn på 11 år, og det kan komme senere for andre. Hvis du nærmer deg ungdomsskole eller er det allerede, og du tenker kanskje du opplever noen av endringene som er beskrevet nedenfor, er det mulig du har begynt pubertet.

Se etter håret vokser på steder som du ikke har hår før. Det er noe som skjer med både gutter og jenter i puberteten. Det er helt normalt for håret å komme i tynt først og deretter få tykkere og grovere senere.

Se etter endringer i ansiktet ditt, eller forekomst av akne. Puberteten starter når bestemt type hormoner frigjøres i kroppen din. Disse hormonene kan føre til fet hud som kan forårsake kviser. Får du røde nupper i ansiktet ditt? Har ansiktet ditt føles fettete? Har noen av humpene holde rundt en stund og føler vanskelig når du trykker på dem? Alle disse spørsmålene er relatert til akne, eller kviser.

Overvåk høyde og størrelse. Har du vokst mye høyere nylig? Vekst spruter ofte bety puberteten har startet. Hvis plutselig det synes buksa er for korte eller ermene komme opp forbi håndleddene, du kan bli trykket en vekst sprute. Noen ganger, barna føler virkelig sulten hele tiden, og de har ikke noen gang føler full, selv etter et stort måltid. Dette kan være fordi den voksende kroppen krever mer drivstoff enn det brukes til, og det kan noen ganger bety at du har truffet puberteten.

Kontroller for kroppslukt. Kroppslukt er en av puberteten mest skjerpende endringer. Hvis du har lagt merke til at du nå lukter annerledes enn før, er det mulig at de hormonelle endringene har begynt og forårsaker kroppslukt. Sterke lukter kan unngås ved å bruke deodorant og bading regelmessig, så nå er det på tide å begynne å betale nær oppmerksomhet til din egen hygiene.

Vær spesielt oppmerksom på dine følelser. Generelt, har du bare føler annerledes enn du gjorde før? Som du ikke ønsker å være rundt foreldrene dine eller at du virkelig ønsker å være rundt enkelte barn mer enn andre fordi du har spesielle følelser for dem? \ Hvis du synes mer sensitiv eller lettere flau eller emosjonelle generelt, kan puberteten ha begynt.

Husk at alle går gjennom puberteten. Uansett hvilke endringer du har å gjøre med, er puberteten helt naturlig og normalt. Ungdomstiden kan ikke være morsomt noen ganger, men du er på vei til et bedre sted. Hold ut!