Digidexo.com

Hva som forårsaker hjernehinnebetennelse hos voksne?

Hva som forårsaker hjernehinnebetennelse hos voksne?


Meningitt er en betennelse av membraner som dekker hjernen og ryggmargen. Det er vanligvis forårsaket av en infeksjon, enten bakteriell eller viral. Virusinfeksjoner kan gå bort uten behandling, men bakterielle infeksjoner er svært alvorlig og kan føre til hjerneskade eller død.

Fakta

Meningitt hos voksne kan være forårsaket av en rekke forskjellige ting. Bakteriell meningitt er den mest alvorlige formen. Andre mulige årsaker til hjernehinnebetennelse inkluderer sopp, miljøgifter og reaksjoner på medisiner. Hjernehinnebetennelse hos voksne er ofte utløst av visse former for kreft, eller inflammatoriske sykdommer.

Typer

Det er fire grunnleggende typer hjernehinnebetennelse, klassifisert etter deres sak. Viral meningitt er den mest vanlige, og er vanligvis mindre alvorlig enn andre typer. Bakteriell meningitt er forårsaket av en rekke forskjellige typer bakterier. Enkelte bakterier er mer sannsynlig å infisere spedbarn, mens andre er mer sannsynlig å infisere voksne. Fungal hjernehinnebetennelse er sjeldent, og er vanligvis bare kontrakt med pasienter som lider av ødelagte immunforsvar, for eksempel en pasient med HIV. Amøbisk meningitt er svært sjelden og er ofte dødelig. Det er forårsaket av amøber som lever i stillestående ferskvann bassenger.

Risikofaktorer

Enkelte voksne har høyere risiko for å utvikle hjernehinnebetennelse enn vanlige folk. Disse faktorene inkluderer å være over 60 år, som bor i nærkamp med andre, for eksempel i en sovesal eller brakker, eller har nylig vært utsatt for hjernehinnebetennelse. Visse eksisterende forhold er også risikofaktorer, inkludert alkoholisme, intravenøs bruk av narkotika, kreft og diabetes.

Symptomer

Alvorlig hodepine og stiv nakke er de mest kjente symptomer på hjernehinnebetennelse. Andre symptomer er utslett, feber, kvalme, oppkast, forvirring eller manglende evne til å tåle lys. En person med hjernehinnebetennelse kan være vanskelig å våkne.

Betraktninger

Meningitt kan inngås ved å være i kontakt med noen som har sykdommen. Noen mennesker bærer bakterien i nesen eller halsen, men ikke blir syke. Å være i overfylte situasjoner, for eksempel i sovesaler, kan øke risikoen for å pådra seg sykdom. Dele drikkeglass eller bestikk ytterligere øker risikoen.

Forebygging / løsning

Praktisere god hygiene og helsevaner kan bidra til å forhindre hjernehinnebetennelse. Vask hendene, dekker munnen når du hoster eller nyser, spise et sunt kosthold og få nok hvile. Ifølge Mayo Clinic, noen former for bakteriell meningitt er forebygges med vaksiner.

Advarsel

En infeksjon med meningokokkbakterier er en alvorlig og potensielt dødelig sykdom. Denne sykdommen kan drepe en frisk person innen 48 timer. Alvorlig hevelse i hjernen og blodforgiftning kan føre til hjerneskade, tap av lemmer, hørselstap eller nyreskade. Hvis det er noen sjanse for at du eller en elsket én kunne ha denne sykdommen, se en lege umiddelbart.