Digidexo.com

Hva er de vanligste sykdommer forårsaket av røyking?

Ifølge American Lung Association, er sigarettrøyking en av de største årsakene til forebygges sykdom og sykdom, og for tidlig død på verdensbasis. Anslagsvis 438 000 amerikanere dør av røykerelatert sykdom hvert år, inkludert de med second eksponering. I 2004, røyking koste USA over $ 193 milliard i tapt produktivitet og helsekostnader. Fra og med 2006 var 23,6 prosent av menn og 17,8 prosent av kvinner røykere. I tillegg, som i 2007, var 20 prosent av high school-elever røykere, og over 6 prosent av midt skoleelever var røykere.

Sigaretter og sykdom

Sigarettrøyk har minst 4800 kjemikalier, mange av disse tilsatt under fremstillingsprosessen. Av disse kjemikaliene, er minst 69 kjente kreftfremkallende. Røyking har vært direkte knyttet til om lag 90 prosent av lungekreft dødsfall og 80 til 90 prosent av kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) dødsfall. Det er minst 8,6 millioner mennesker i USA med minst én alvorlig røyke-relatert sykdom. Og selv om røyking er mest forbundet med luftveiene og hjerte-og karsykdommer, påvirker røyking alle systemer i kroppen.

Kreft

Ifølge American Cancer Society, er sigarettrøyking ansvarlig for minst 87 prosent av lungekreft dødsfall og 30 prosent av dødsfall fra alle former for kreft. Røyking er en kjent årsak i lungekreft samt munn, svelg, spiserør og blærekreft. Det har også vært knyttet til bukspyttkjertelen, cervikal, nyre og mage kreft. Lungekreft er den ledende årsak til kreft dødsfall for både menn og kvinner, og er også en av de vanskeligste kreftformene å behandle.

KOLS

KOLS er en progressiv lungesykdom preget av pustevansker. Det er to store former for KOLS: emfysem, der lungene er i stand til å overføre oksygen og karbondioksid ordentlig, og bronkitt, hvor luftveiene blir betente. Begge sykdommene er knyttet til røyking, og de fleste med KOLS røyk eller pleide å røyke. Av American Lung Association statistikk, 73 prosent av røykerelaterte sykdommer, hos nåværende røykere, er kroniske lungesykdommer. Selv i tidligere røykere, gjør kronisk lungesykdom opp 50 prosent av røykerelaterte sykdommer.

Kardiovaskulær (CV) Disease

Ifølge American Heart Association, er sigarettrøyking den viktigste risikofaktor for koronar hjertesykdom. Kvinner som røyker og bruker prevensjonsmidler er også større risiko for koronar hjertesykdom og hjerneslag enn sine nonsmoking kolleger. Røyking bidrar også til åreforkalkning, perifer arteriell sykdom og aortaaneurisme - alle viktige risikofaktorer i både hjertesykdom og slag.

Avslutte

Nikotin er svært vanedannende og når hjernen svært raskt ved innånding. For å gjøre vondt verre, sigarett-produsenter ofte legge nikotin til sine produkter for å gjøre dem mer vanedannende. Røyking er som psykisk avhengighetsskapende som det er fysisk avhengighetsskapende, og mange røykere forbinder normale daglige aktiviteter med røyking, noe som gjør det enda vanskeligere å slutte. Det tar ofte flere forsøk på å slutte med hell, og medisinering, rådgivning og nikotinerstatningsprodukter kan alle øke sjansen for suksess. Til syvende og sist er den beste røykeslutt plan som løser cravings og abstinenssymptomer samtidig som det gir alternative mestringsmekanismer.