Digidexo.com

Lungebetennelse Vs. Bronkitt

Symptomer på lungebetennelse og bronkitt ofte etterligner hverandre, men disse to typer infeksjoner varierer mye i deres opprinnelse og i sin behandling.

Definisjoner

Lungebetennelse er en betennelse i lungene forårsaket av en infeksjon. Infeksjonen kan være viral, bakteriell eller fungal, eller det kan være forårsaket av en parasitt. Det forekommer ofte som et resultat av, eller sammen med, en annen tilstand, for eksempel influensa. Alvorlighetsgraden av lungebetennelse kan være mild til livstruende.
Betennelsen involvert i bronkitt, derimot, er i slimhinnen i bronkiene som forgreiner seg i lungene. Tilstanden kan være enten akutt eller kronisk. Akutt bronkitt resultater fra en primær infeksjon som en forkjølelse. Kronisk bronkitt er pågående, med førte en irritasjon om av røyking eller som en tilstand knyttet til kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Symptomer

Symptomer på lungebetennelse inkluderer feber, hoste, kortpustethet, brystsmerter, frysninger, svetting, hodepine, muskelsmerter og tretthet.
Bronkitt symptomer er hoste, piping i brystet, tretthet, kortpustethet, frysninger, lett feber og brystsmerter. Produksjonen av slim er også tydelig, og slimet kan variere i farge. I tilfeller av akutt bronkitt, kan hosten vare i uker, selv etter at alle andre symptomene har forsvunnet. Hos pasienter med kronisk bronkitt, kan hosten bli verre i vått vær, og i morgentimene. Pasienter med kronisk bronkitt har også hyppige luftveisinfeksjoner.

Behandlinger

Pasienter med bakteriell lungebetennelse er vanligvis foreskrevet antibiotika, som bør tas som anvist og til all medisin har blitt brukt. Viral lungebetennelse behandles med hvile og rikelig med væske. Mycoplasma, eller går, lungebetennelse, presenterer mildere symptomer, som kan gå bort på egenhånd. Men antibiotika er noen ganger foreskrevet. I tilfeller av sopplungebetennelse, er soppdrepende medisiner vanligvis administreres.
I tilfeller bronkitt, er den vanligste behandlingen hvile og mye væske. Over-the-counter medisiner, som paracetamol og ibuprofen, kan anbefales for å redusere feber og lindre ubehag.
I begge lungebetennelse og bronkitt behandlinger, hoste suppressants generelt ikke anbefalt, fordi hoste tømmer lungene. Imidlertid kan milde hostedempende midler bli brukt til å lette hoste som forhindrer tilstrekkelig hvile.

Advarsel

Lungebetennelse kan være spesielt farlig for små barn, eldre mennesker og for pasienter som røyker eller har nedsatt immunforsvar. (Pasienter som gjennomgår kjemoterapi, som har HIV eller AIDS eller som tar steroider kan være mer utsatt for komplikasjoner fra lungebetennelse.)
Bronkitt kan utvikle seg til lungebetennelse og andre luftveislidelser.

Lungebetennelse Forebygging

Vaksinasjoner mot visse stammer av lungebetennelse er tilgjengelig og kan bli oppmuntret blant visse høyrisiko segmenter av befolkningen. Vaksinen for streptococcus pneumoniae, for eksempel, ble innført i 2000 for å bidra til å hindre at denne stamme av bakteriell lungebetennelse hos barn.
Sjekk med din lege eller helsepersonell for å lære hvis du vil ha nytte av en vaksinasjon mot lungebetennelse.