Digidexo.com

Årsaker til tyfus

Bli kvitt lopper eller lus kan være vanskelig og tidkrevende, men det kan spare deg fra å fange en bakteriell sykdom som kalles tyfus. Hvis du bor i den sørlige eller sørøstlige USA, kan du være i faresonen for å få murine tyfus, spesielt om sommeren og høsten. Endemisk flekktyfus, som er sjelden sett i USA, oppstår vanligvis i områder med kaldt klima og dårlig hygiene. Epidemien tyfus påvirker vanligvis eldre mennesker.

Betydning

Tyfus bærer risikoen for alvorlige og potensielt livstruende komplikasjoner som lungebetennelse, akutt nyresvikt eller skader på sentralnervesystemet. Epidemiske tyfus kan føre til koldbrann i ekstremiteter i alvorlige tilfeller. Ifølge National Institutes of Health, kan ubehandlede tilfeller av epidemien tyfus føre til død i 10-60 prosent av pasientene, særlig de over en alder av seksti. Ubehandlede tilfeller av murine tyfus kan forårsake død på mindre enn to prosent av pasientene.

Årsaker

Bakterier som kalles Rickettsia prowazekii og Rickettsia typhi årsak murine, endemiske og epidemiske tyfus. Rickettsia typhi spres av lopper og lus på flygende ekorn fører til endemisk flekktyfus. Disse bakteriene kan også bli funnet på rotter, stinkdyr, katter, opossums og vaskebjørn. Eksponering for slike dyr kan resultere i murine tyfus om bakteriene er tilstede på lopper eller i feces. Rickettsia prowazekii spres med lus fører epidemien tyfus. Lus, som kan finnes på flygende ekorn, la avføring bak som inneholder disse bakteriene. Infeksjoner skyldes loppe og lus biter eller innånding av loppe og lus avføring. Tyfus kan ikke overføres direkte fra person til person, men de lopper eller lus kan hoppe fra én person til en annen.

Symptomer

Murine tyfus symptomer inkluderer feber rundt 105 grader F som varer i to uker, magesmerter, en hacking hoste, leddsmerter, kvalme, hodepine, oppkast, vondt i ryggen og en kjedelig rødlig utslett som sprer seg etter å vises på midten av kroppen din. Endemiske tyfus kan forårsake symptomer som delirium, leddsmerter, lavt blodtrykk, sløvhet, en sterk hodepine, alvorlig muskelsmerter, feber på 104 grader Fahrenheit, hoste, frysninger, lysfølsomhet eller et utslett på brystet som sprer seg over kroppen din. Første symptomene på epidemien tyfus inkludere anoreksi, ubehag, feber på 104 grader Fahrenheit og hodepine, etterfulgt av et utslett som ligner meslinger, hoste og lungebetennelse i alvorlige tilfeller. Psykiske symptomer som delirium, hallusinasjoner og muskelsammentrekninger, kan forekomme i noen tilfeller. En mildere form for epidemien tyfus, kjent som Brill-Zinsser sykdom, kan utvikle flere år etter den opprinnelige tyfus infeksjon.

Behandling

Alle former av tyfus krever antibiotika, såsom doksycyklin, kloramfenikol eller tetracyklin. Doksycyklin bruk forekommer oftere enn kloramfenikol bruk. Tetracyklin bruk kan føre til permanente flekker på barnas tenner hvis de ikke har fullt utviklet. Rask behandling generelt fører til en full gjenoppretting. Alvorlige tilfeller av epidemien tyfus kan føre til sykehusinnleggelse og krever administrasjon av oksygen og intravenøs væske.

Forebygging

Hold deg unna områder befolket av rotter eller andre dyr som kan overføre tyfus. Hold eiendom ren og fri for løs søppel for å unngå å tiltrekke rotter. Hvis du merker en lus, bade ofte, koke infiserte klær eller unngå dem i fem dager for å sikre at lus er døde, og bruke insektmidler for å bli kvitt lus.