Digidexo.com

Hva er Botulisme matforgiftning?

Botulisme er et meget giftig, sjeldne type mat forgiftning (et gjennomsnitt av 110 tilfeller per år i USA) forårsaket av bakterien Clostridium botulinum. Det er oftest funnet i feil bevarte matvarer eller hermetisert matvarer.

Symptomer hos voksne

Symptomer på botulisme matforgiftning kan inkludere tørr munn, kvalme, oppkast, magekramper, muskelsvakhet (spesielt i ansiktet) og muligens lammelser, dobbeltsyn, problemer med å puste, snakke og svelge.

Symptomer hos spedbarn

Det er en spesifikk, noe forskjellig sett av symptomer hos spedbarn med botulisme. Disse kan omfatte forstoppelse (ofte den første til å dukke opp), tretthet, et svakt rop, vanskelighets suger, hengende øyelokk, problemer med å puste og muskelsvakhet eller lammelser.

Inkubasjon

Symptomer på botulisme matforgiftning typisk presentere seg hvor som helst 8-36 timer etter at forurenset mat er spist.

Behandling

Botulisme krever øyeblikkelig legehjelp. Behandling er en botulinus antitoxin intravenøst. Noen pasienter vil kreve midlertidig mekanisk puste hjelp. Dessuten kan rehabilitering være nødvendig for å motvirke skade gjøres for å svelge og talefunksjoner.

Prognose

Ubehandlet, botulisme matforgiftning er vanligvis dødelig. Det kan også være dødelig med behandling, men vanligvis øyeblikkelig legehjelp kan forhindre død.