Digidexo.com

Behandling for en forstørret lever

Leveren er det største kjertel i kroppen, som veier omtrent 3,5 pounds. Den har en kompleks jobben, inkludert metaboliserende og lagring av fett, kolesterol og karbohydrater; utskillende galle for å bistå i intestinal absorpsjon av fett; og avgifte kroppen for giftstoffer introdusert gjennom narkotika, alkohol og forurensning. Under visse omstendigheter, kan dette allerede betydelig organ blir forstørret. Utvidelsen ("hepatomegali") ikke er en sykdom, men det er et symptom på en underliggende tilstand, for eksempel hepatitt, kreft eller kongestiv hjertesvikt. Behandlingen av en forstørret lever, derfor, avhengig av den underliggende årsak.

Årsaker til en forstørret lever

Leveren kan bli utvidet for flere grunner. Overdrevent alkoholforbruk er en vanlig årsak, som er en virusinfeksjon, så som hepatitt A, B eller C. en forstørret lever kan også oppstå når overflødig fett ("ikke-alkoholisk fettleversykdom») eller jern akkumuleres i leveren. Leverkreft kan også føre til utvidelse, som kan hjertesvikt eller en blodsykdom som for eksempel leukemi.

Tegn og symptomer

Så er det ingen nerver i leveren, de fleste med en forstørret lever har ingen ytre tegn eller symptomer. De med en ekstremt forstørret lever kan føle litt ømhet ved berøring sitt underliv, eller har smerter eller ubehag som lever presser seg til andre organer og nerver. Hvis utvidelsen påvirker leverens evne til å fungere, kan en person utvikle gulsott.

Risikofaktorer

Risikofaktor for å utvikle en forstørret lever avhenger av din risiko for å utvikle årsaken til utvidelsen. For eksempel, er du på høyere risiko for å utvikle en forstørret lever hvis du er en alkoholiker, overvektig, har diabetes eller unormale kolesterolverdier. Du er også i faresonen hvis du jobber i miljøer der du kan bli utsatt for hepatitt, har ubeskyttet sex med flere partnere, dele narkotika nåler, injiserer eller snøft illegale rusmidler, eller mottatt en blodoverføring før 1970.

Diagnose

En forstørret leveren er mest sannsynlig for å bli oppdaget i løpet av en fysisk undersøkelse. En lege kan måle størrelsen på leveren ved å føle det og merke seg hvor langt det strekker seg utover brystkassen. Legen kan også bestemme ved berøring mykhet eller hardhet av leveren din, eller om det er noen klumper. Legen kan ønske å undersøke nærmere via røntgen, ultralyd eller CT scan. Hun kan også be om blodprøver, for å finne ut hvor godt leveren fungerer, eller en leverbiopsi, for å undersøke vev for malignitet.

Behandling

Behandlinger for en forstørret lever avhenge av tilstanden som forårsaker utvidelse. Hvis årsaken er alkoholmisbruk, da behandlingen er å slutte å drikke alkohol. Når hepatitt B eller C er årsaken, kan det hende du må ta medisiner for å redusere hevelse. (I tilfelle av hepatitt A, er det vanligvis ingen behandling foreskrevet.) For ikke-alkoholisk fettleversykdom, en person må foreta en vekt-tap programmet, engasjere seg i et treningsprogram og holde blodsukkeret og kolesterolet under kontroll. Leverkreft og leukemi lider kan behandles med cellegift eller stråling.