Digidexo.com

Uforklarlige årsaker til vektøkning

Uforklarlige årsaker til vektøkning


Dårlig kosthold og mangel på mosjon er de vanligste årsakene til vektøkning. Når vi forbruker mer kalorier enn kroppen trenger, eller spiser mat med høyt kalori og lav i ernæringsmessig verdi, tall på skalaen går opp. Imidlertid kan vektøkning også oppstå av andre grunner enn diett og aktivitetsnivå grunner.

Cushings syndrom

Folk som uforklarlig får vektøkning kan ha Cushings syndrom, en tilstand som oppstår når kroppen skaper for mye kortisol. Symptomene inkluderer fedme, noe som er spesielt tydelig i det øvre parti av legemet; ben og armer av en person som lider av Cushings forbli slank. En runde ansikt er et annet tegn på Cushings. Personer med denne tilstanden kan føle ekstrem tretthet, og kan oppleve at de er alltid tørst og trenger å urinere uvanlig ofte. Cushings pasienter kan også oppleve at de føler seg deprimert, irritabel eller engstelig.

Urin eller spytt-tester kan anvendes for å teste for Cushings. En rekke behandlingstilbud er tilgjengelige, inkludert medisiner, stråling og kirurgi.

Hypotyreose

Hypotyreose kan også føre til vektøkning. Ifølge Mayo Clinic, oppstår Hypotyreose når skjoldbruskkjertelen ikke fungerer skikkelig, noe som resulterer i en kjemisk ubalanse. Folk over 50 er mer sannsynlig at lider av tilstanden, og symptomene ta mange år å utvikle. I tillegg til fedme kan du oppleve smerter i leddene, blek hud, muskelsmerter og svakhet, forstoppelse og tretthet. Personer som lider av hypotyreose ofte utvikle høyt kolesterol, hjertesykdom og en ekstrem følsomhet for kulde.

Legen din vil utføre en blodprøve for å fastslå om du har hypotyreose. Medisiner kan behandle tilstanden.

PCOS

Uforklarlig vektøkning kan også være forårsaket av polycystisk ovariesyndrom, en sykdom som forårsaker forstørrede eggstokker som blir dekket av cyster. Andre symptomer på denne tilstanden omfatter infertilitet og en uregelmessig menstruasjonssyklus. Unormalt store sekreter av androgener, eller mannlige hormoner, kan resultere i hårvekst og akne på kropp og ansikt. En rekke andre tilstander kan resultere fra PCOS, for eksempel blødning fra livmoren og søvnapné. Hvis legen mener du kan ha PCOS, kan han utføre en rekke tester, blant annet blodprøver. Behandlinger inkluderer livsstilsendringer og muligens kirurgi.