Digidexo.com

Guide til din PSA Test

Ifølge American Cancer Society, er en av seks menn i Amerika diagnostisert med prostatakreft. PSA-test er en viktig del av kreft oppdagelse og forebygging. En PSA-test tester dine nivåer av prostata spesifikt antigen (PSA). Dine prostata kjertlene produserer dette proteinet, som alle mennesker har i små mengder i sitt serum. Prostatakreft og / eller andre prostata lidelser kan føre til en økning i dette nivået PSA, som testen er designet for å oppdage.

Når å få testet

Ifølge National Comprehensive Cancer Center, menn må være mer aggressive og få testet så tidlig som 40 år Det er en høyere risiko hos menn fra afrikansk avstamning eller menn med ett eller flere familiemedlemmer som tidligere har blitt diagnostisert. Det er anbefalt av US Food and Drug Administration at leger har Ptil og DRE til pasienter årlig i menn 50 år og eldre, og de med høyere risiko (cancer.gov). Testen kan også gis på forespørsel hvis du har symptomer som problemer med vannlating, og bekken eller ryggsmerter.

Test

En blodprøve er gitt for å måle PSA, og regnes som mest effektive i tidlig oppdagelse. Prøven blir deretter tas til et laboratorium hvor PSA-nivåer blir analysert. Selv om det er begrensninger i testen, FDA har godkjent den til å overvåke pasienter med en historie med kreft å se om kreften har kommet tilbake, og som en form for tidlig diagnostisering av prostata kreft.

En prostata kreft screening test består av denne PSA-test sammen med en DRE (digital endetarms eksamen) som kan oppdage prostatakreft hos menn uten symptomer. Legen vil planlegge en avtale for deg å komme inn og han vil utføre testen selv, ved å ta blodet for PSA-test og utføre DRE. For å utføre DRE, begynner legen ved å ha du lå på din side med deg kneet opp eller ha du står opp med kroppen din bøyd i midjen. Han setter da hans smurt finger inn i endetarmen og føles prostata kjertler gjennom endetarmen veggen for støt eller unormale områder. Under eksamen kan du har trang til å urinere, og føler kort ubehag ved prostatakjertelen er hoven eller betent. For å forberede seg til testen må du gi en prøve før DRE og flere uker etter at prostata biopsi.

PSA test score

Når resultatene av PSA-test er tilbake, vil legene analysere PSA nivåer. En normal PSA-nivå er et beløp mindre enn 4.0ng per ml eller nanogram i hver milliliter blod. Hvis nivået er mellom 4,0 og 10.0ng / ml så er det en 25% sjanse for at du kan ha kreft. The American Cancer Society rapporterer at nivåer enn 10.0ng / ml øke risikoen til 67%. Når pasienter nivåer indikerer en høyere risiko for kreft, en biopsi (fjerning av prostata vev med en nål guidet av en ultralyd sonde i endetarmen) vil bli preformed (Mayo Clinic). Når det er en diagnose, vil legene foreslå et kurs i behandling og deretter gjenta PSA-test. Dersom nivået er meget lavt eller ikke påvises i blodet, var behandling vellykket.