Digidexo.com

Mat for Revmatoid Artritt

Mer enn 2,5 millioner amerikanere lider av revmatoid artritt, en kronisk betennelsessykdom som skader vev som kobler bein og ledd. Leddsmerter, hevelse, stivhet, tap av funksjon og eventuell langsiktig leddskader er de vanligste effektene. Tilstanden vanligvis slår lignende leddene på begge sider av kroppen - oftest fingre, håndledd, albuer, knær, ankler og føtter. Fordi alvorlighetsgraden av symptomene kan variere fra dag til dag, er det en tro på at visse matvarer kan føre til at tilstanden til å blusse opp eller forverres. Forskere sier det er ingen definitive bevis på dette, selv om ernæring kan spille en rolle i hvordan pasienter behandle tilstanden.

Fakta

Forskere har lenge studert forholdet mellom mat og leddgikt. Noen studier tyder på å spise to eller flere ukentlige porsjoner med fet fisk som laks, sardiner og makrell kan bidra til å redusere leddbetennelse, men det er ingen konkrete bevis. Hva forskere er enig om, er imidlertid at pasienter med revmatoid artritt kan ha nytte av å spise en balansert, næringsrikt kosthold rikt på frukt, grønnsaker og helkorn og lavt på fett og salt. I tillegg til å gi deg de vitaminer og næringsstoffer kroppen trenger, hjelper et sunt kosthold du opprettholde en sunn vekt, unngå den ekstra felles stress og betennelser som overvekt kan føre til.

Underernæring Risiko

Bivirkninger av flere pasienter med revmatoid artritt medisiner kan føre til en redusert appetitt eller gastrointestinale problemer, som kan føre en person til å skygge unna mat. Dårlig ernæring og vitamin og mineral mangler er ofte resultatet. Mange pasienter med revmatoid artritt, faktisk lider av lavere-enn-anbefalte nivåer av vitamin C, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12, vitamin E, folsyre, kalsium, magnesium og sink. Selv om den beste måten å få i seg nødvendige vitaminer og mineraler er gjennom mat, kan legen din anbefale deg å ta en daglig multivitamin eller visse kosttilskudd.

Matoverfølsomhet

Studier viser at enkelte RA-pasienter tror visse matvarer - meieriprodukter og bearbeidet kjøtt, spesielt - forverre symptomer eller forårsake sykdommen til å blusse opp. Men det er ingen utbredt eller konkrete bevis for å sikkerhetskopiere dette kravet, eller for å si det er gjeldende for alle mennesker med sykdommen. Snakk med legen din dersom du tror at din leddbetennelse forverres etter at du spiser visse matvarer. Det kan være lurt å unngå at mat for en stund og overvåke resultatene.

Andre management teknikker

Lykkes administrere leddgikt krever følgende legens anbefalte behandlinger og leve en RA-vennlig livsstil. Du kan bidra til å redusere virkningen av fakkel-ups og holde dem under kontroll etter: utfører regelmessig, moderat trening; å lytte til kroppen og hvile når du er sliten eller i smerte; få nok søvn; unngå koffein og alkohol; og identifisere og håndtere stressfaktorer.

Expert Insight

Fordi RA er en progressiv tilstand som kan, i alvorlige tilfeller føre til alvorlige funksjonshemminger, depresjon er utbredt blant RA-pasienter. Dette kan også føre til en redusert appetitt og problemer med spising og ernæring. Diskuter sammenhengen mellom mat og RA med legen din, spør om å endre på dine matvaner kan hjelpe deg med å håndtere sykdommen.