Digidexo.com

Polysistic ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) påvirker en kvinnes evne til å få barn, og kan også påvirke hennes hjerte, blodårer og hormonnivåer. Ti prosent av kvinner i fruktbar alder har PCOS, ifølge National kvinner Health Information Center. Syndromet er den vanligste årsaken til kvinnelig ufruktbarhet i USA.

Årsak

Mens den eksakte årsaken til PCOS er ukjent, er genetikk tenkt å spille en del, som kvinner som har en mor eller søster med PCOS har en høyere sjanse for å utvikle syndromet selv. Et problem med overdreven produksjon av insulin kan utløse produksjon av androgen, et hormon som styrer produksjonen av testosteron, androstendion og dehydroepiandrosteron. Disse hormonene er vanligvis kjent som "mannlige" hormoner, selv om kvinner produsere lavere nivåer av dem. Når denne økningen skjer, kan det også være ledsaget av en høyere enn normalt nivå av kvinnelige hormoner, som forstyrrer evnen av eggstokkene for å frigjøre egg.

Symptomer

PCOS tar sitt navn fra cyster eller væskefylte blærer, som dannes i eggstokkene. Andre vanlige PCOS symptomer inkluderer flere cyster på eggstokkene, uregelmessig menstruasjon eller fravær av perioder, ufruktbarhet, fet hud, vektøkning, flass, kviser, type 2 diabetes, tynt hår, høyt blodtrykk, mørke flekker på huden, høyt kolesterol , søvnapné og bekkensmerter. PCOS påvirker en kvinnes utseende, forårsaker overflødig hår til å vokse på brystet, ansiktet, ryggen, tommelen, tær eller mage. Skin tags kan også utvikle seg i halsen og armhulen området. Det er ikke uvanlig for kvinner med syndromet å lide av depresjon på grunn av bekymringer om sitt utseende.

Diagnose

Mens det er ingen spesifikk test tilgjengelig for å diagnostisere PCOS, lege noen ganger ta blodprøver for å sjekke blodsukker og hormonnivåer. En vaginal ultralyd kan være nyttig i å avgjøre om cyster har utviklet i eggstokkene og for å sjekke tilstanden til slimhinnen i livmoren. Hvis legen mistenker PCOS, vil hun se etter en økning i hårvekst og utføre en bekken eksamen for å se etter forstørrede eggstokker eller cyster. Din medisinske historie og eventuelle nye endringer i din helse spiller en viktig rolle i å bestemme din diagnose.

Behandling

Behandling avhenger av symptomer og ditt ønske om å bli gravid. Glucophage, en diabetes medisiner, kan bremse veksten av overflødig hår, så kan spesielle reseptbelagte kremer, og kan bidra til å regulere eggløsning. Det kan også forbedre ditt kolesterolnivå og redusere kroppens masse. Holde blodtrykket under kontroll med medisiner er viktig for å hindre skade på hjerte og blodkar. Hvis du ikke ønsker å bli gravid, kan legen anbefale at du tar p-piller for en periode for å redusere de mannlige hormonnivåer i kroppen og regulere menstruasjonssyklusen.

Oppnå graviditet

Kvinner som ønsker å bli gravid må kanskje bruke fruktbarhet medisiner som stimulerer eggstokkene til å frigjøre egg eller gjennomgår in vitro fertilisering. Under in vitro fertilisering, er din egg og din partners sperm kombinert i et laboratorium. De resulterende embryoer blir så implantert i livmoren din. I noen tilfeller er ovarian boring kirurgi utført for å anspore eggløsning. I løpet av fremgangsmåten, leger ødelegge en liten del av eggstokken med en nål bærer en elektrisk strøm i et forsøk på å senke hann hormonnivåer.