Digidexo.com

Hvordan diagnostisere Congential dysplasi

Medfødt hofteleddsdysplasi er noe unormalt i hofteleddet tilstede ved fødselen. Dette er vanligvis dominerende blant førstefødte barn, kvinnelige babyer og barn født i seteleie, med bena hevet opp av skuldrene. Gjennomføre visse diagnostiske tester er kun gyldig et par uker etter fødselen. Erfarne leger vanligvis gjør nyfødt screening for medfødt hofteleddsdysplasi gjennom klinisk undersøkelse eller ultralyd eller røntgenrapporter.

Hvordan diagnostisere Congential dysplasi

•  Legg deg babyen ned på et flatt underlag. Se etter tegn på leg-lengde avvik, ujevne lår hudfolder og ujevn rumpe fold når barnet er i en utsatt posisjon. Hos barn som har begynt å gå, kan det oppstå en liten halthet, tå gange og en vaggende "duck-aktig" gange på den ene siden.

Hvis du vil teste for unormalt i hip bevegelse, er to tester vanligvis utføres: den Ortolani test og Barlow test. For å utføre Ortolani test, bøy begge pasientens hofter i en 90-graders vinkel. Ta tak i hver av pasientens kne og sakte flytte dem bort fra hverandre, spre bena fra hverandre på hver side. En positiv test ville føre til en tydelig klikkelyd med bevegelse.

Sett pasientens lårbenshodet ved å utføre Barlow test. Plasser hoftene i en 90-graders vinkel. Sett bena sammen med knærne i fullt bøyd stilling. Plasser du tommelen på de indre sider av begge knær og langfingeren på den ytre side av pasientens hofter. Plasser en posterior press på begge knærne for å oppdage eventuelle hip ustabilitet.

Hint

  • Spontan forvridning og flytting av hip er vanlig umiddelbart etter fødselen.
  • En høyfrekvent klikk under hip fleksjon og ekstensjon er vanlig og ikke signifikant.
  • Hos spedbarn, kan hip stabilisering oppnås ved å plassere rullet bomull bleier eller en pute i mellom lårene. Dette er for å opprettholde en frosk-lignende posisjon, noe som kan bidra til å sette hodet på femur inne i kontakten (acetabulum).
  • Radiografi eller X-ray er ikke nyttig hos spedbarn opp til 4 måneders alder siden lårbenshodet er fortsatt består av brusk.