Digidexo.com

Hva er årsaken til leddgikt hos barn?

De fleste anser leddgikt en tilstand som rammer bare eldre mennesker, men faktum er at barn kan bli rammet også. Når de er, dette kalles juvenil revmatoid artritt (JRA). JRA forårsaker svelling og felles maling, som kan være milde til alvorlige. Symptomer kan inkludere en høy feber, lymfeknuteforstørrelse og utslett, ifølge Cincinnatichildrens.org. I ekstreme tilfeller av JRA, kan et barns vekst bli hemmet. Hovne øyne kan forekomme, noe som kan skape problemer med synet.

Mystery

Legevitenskapen vet ikke hva som forårsaker JRA. Noen leger og forskere mener dens opprinnelse er både miljømessig og genetisk. Det kan være at noe i miljøet påvirker immunsystemet og ikke på en fordelaktig måte. Til tider er det tenkt at JRA er bedt av en virus-relatert infeksjon.

Nye legemidler

Selv om årsaken til JRA ikke er helt forstått, har leger forstå hva som forårsaker kronisk inflammasjon, som er grunnlaget for artritt. To molekyler kalt tumor nekrose faktor-alfa og interleukin-1 fremme leddbetennelse. Nye medikamenter har blitt utviklet som virker spesifikt og selektivt på betennelse. Anakinra og etanercept, henholdsvis, er eksempler på disse stoffene, og de anses relativt trygt, ifølge Cincinnatichildrens.org.

Systemisk

De tre undergrupper av barneleddgikt omfatter systemisk JRA, polyartikulær JRA og pauciarticular JRA. Systemisk eller Stills sykdom påvirker flere områder av barnets kropp, inkludert indre organer og ledd. Dette er ikke en vanlig form for JRA. Denne typen leddgikt kan forårsake brystsmerter og hevelse og kan påvirke hjertet og lungene. Symptomene inkluderer høy feber som pigg i ettermiddag eller kveld, og deretter forsvinne neste dag, et utslett som består av rosa flate flekker og frysninger. Denne typen leddgikt kan ha langsiktige konsekvenser, noe som resulterer i permanent leddskade. Men nesten 50 prosent av de barna som har det til slutt har en total utvinning. De resterende 50 prosent vil måtte forholde seg til felles stivhet og smerter i årevis.

Pauciarticular

Den vanligste typen barneleddgikt er Oligoartikulær eller pauciarticular leddgikt, som betyr "få ledd." Fire eller færre ledd er berørt, og disse leddene er vanligvis i håndleddet, legg, kne eller kjeve. Øynene kan bli påvirket. Iris vil bli betent, som kalles regnbuehinnebetennelse. Dette kan skade synet hvis den ikke behandles. Hvis en jente yngre enn sju år har Oligoartikulær JRA, er hun trolig ha øyeproblemer. Gutter som er eldre enn åtte år har ofte hofte og ryggrad problemer. Denne type JRA forårsaker typisk stivhet i leddene og er smertefullt. Denne versjonen av JRA vanligvis går unna på egen hånd i tid.

Polyartikulær

Polyartikulær JRA påvirker mange (poly) leddene. Det har en tendens til å fokusere på de minste leddene, slik som de som finnes i hendene og fingrene. Polyartikulær JRA er ledsaget av dårlig matlyst, tretthet, en lavgradig feber og en humpete utslett på barnets øvre armer og ben og underkropp. Noen ganger de indre organene svelle. Polyarticular JRA er egnet til å føre til varige skader på ledd; men i litt mindre enn halvparten av alle barn som har det, går det bort av seg selv.

Anbefalinger

Når et barn har revmatoid artritt, hun trenger å gjøre range-of-motion øvelser og strekninger, som vil hjelpe avverge stivhet og holde henne fleksibel. Ved hjelp av en kald eller varm pakken når du sover eller selv å ta et varmt bad vil bidra til å hindre stivhet og smerte. Hvis legen har foreskrevet medisiner, trenger barnet å ta dem hver dag som bestilt. Ifølge Arthritis.org, bør et barns behandling være omfattende og inkludere optiker samt trening, riktig ernæring, tannpleie og riktige medisiner. Målet er å lindre barnets smerter, kontrollere betennelse, maksimere barnets evne til å gjøre fysiske aktiviteter og hindre ytterligere leddskade. I sjeldne tilfeller, er kirurgi nødvendig hvis det viser seg at langsiktige problemer vil oppstå hvis operasjonen ikke er utført.