Digidexo.com

Typer av nevropati

Neuropati, også kjent som perifer nevropati eller perifer nerveskade, er en nervesystem-lidelse som påvirker de perifere nerver. Denne nervesykdom hindrer de perifere nerver fra å sende meldinger fra hjernen og ryggmargen til andre kroppsdeler og organer som muskler og kjertler. Årsaker til nevropati kan være alt fra sykdommer som diabetes, leddgikt, bakterielle infeksjoner og autoimmune sykdommer til toksin eksponering og kreft medisiner. Ifølge medisinsk forfatter Mims Cushing, omtrent 40 prosent til 70 prosent av diabetikere lider av nevropati med om lag 70 prosent av problemet involverer smerter i føttene.

Typer

Nevropatier er klassifisert etter deres patologiske funksjoner og kliniske syndromer. De fire hovedtyper av nerveskader inkluderer polynevropati, mononeuropahty, autonom nevropati og mononeurtis multiplex. Nevropati kan påvirke forskjellige deler av kroppen, eller lokaliseres, kun berører en bestemt kroppsdel ​​eller nerve.

Polynevropati

Polynevropati, også kalt distal symmetrisk polynevropati, er den vanligste typen av nevropati. Vanligvis forårsaket av dårlig kontroll av blodsukkeret, påvirker polynevropati ben og føtter, med symptomer som prikking, svie og nummenhet. Foruten diabetes, kan polynevropati være forårsaket av overdreven bruk av alkohol, ernæringsmangel, anemi, lever eller nyresvikt, visse kreftformer eller forbruker for mye vitamin B6.

Mononevropati

Mononevropati påvirker en enkelt nerve eller nerve gruppen. Oftest er det på grunn av skade, selv om lidelser som mononeuritis multipleks kan føre til isolerte nerveskade og kan omfatte hvilket som helst område av kroppen. Symptomer inkluderer tap av blære eller tarm kontroll, prikking, brennende smerte, tap av følelse, svakhet, nummenhet eller lammelser.

Mononeuritis Multiplex

Monoeuritis multiplex er et nervesystemet eller forstyrrelse i hjernen som involverer skade på i det minste to separate nerve områder. Imidlertid kan flere nerver i tilfeldige områder på kroppen også bli påvirket. Som det utvikler seg og forverres, vokser det mer symmetrisk og mindre multifokal. Syndromer for dette nevropati kan spres bilateralt, samt distalt og proksimalt i hele kroppen.

Autonom nevropati

Autonom nevropati er en vanlig type av neuropati som påvirker det autonome nerve kontrollerende tarmkanalen og andre organer som blæren og kjønnsorganene. Denne nevropati kan interferere med fordøyelse og urinering. Det påvirker om en fjerdedel av diabetikere, ifølge Foot Neuropathy.com hjemmeside. Vanlige symptomer er tap av koordinasjon og balanse, som vanligvis er verre om natten. Skadede nerver forårsake svake muskler og tap av reflekser med foten vanligvis vokser bredere og kortere.

Kranie nevropati

Kranial nevropati generelt påvirker nerver knyttet til hjernen som kontrollerer øyebevegelser. Men det kan også innebære nervene som forbinder hjernen til å høre og smak. Det begynner vanligvis med smerter på den ene siden av ansiktet nær øyet som er berørt med øyet muskel senere bli lammet. Symptomene bedres eller forsvinne i løpet av to til tre måneder.

Behandling

Det er ingen kjent medisinsk kur for arvelig perifer neuropati, selv om den beste behandling er å normalisere blodglukosenivåer. Dessuten kan flere medisiner og terapi hjelpe lindre symptomene. Noen ganger antidepressiva er effektive, i tillegg til noen anti-anfall medisiner. Noen av nevropatier som er helbredelig inkluderer diabetisk nevropati, skjoldbrusk sykdom som er relatert til nevropati og inflammatorisk nevropati.