Digidexo.com

Hvordan ta Arterielle blodgasser

En arteriell blodgass, eller ABG, er en test for å måle nivåene av oksygen og karbondioksyd i blod og surheten i blodet. Det blir ofte bestilt for folk som har luftveislidelser som kan føre til en ubalanse i nivået av gasser i blodet. En prøve av blod blir trukket fra en arterie. En lege, sykepleier, luftveiene terapeut eller lab-tekniker, trent spesifikt i hvordan de skal ta en ABG, bør få prøven.

Bruksanvisning

•  Bestem sted for å få den arterielle blod. Arterier som benyttes for å ta en arteriell blodgass omfatter lårarterien i lysken, brakialarterien på innsiden av albuen, og den radielle arterie plassert på håndleddet. Lårbens er den største, men kan føre til at de fleste komplikasjoner, for eksempel overdreven blødning. Den radiale er den mest vanlige området for å ta en arteriell blodgass.

Utfør en Allen test hvis blodet er å være hentet fra radial arterie i håndleddet for å avgjøre sivile sirkulasjon. Testen kunne fastslå om ulnar arterien, som også ligger i underarmen, fungerer effektivt. Dette gjøres i tilfelle det radiale arterien er ødelagt å ta blod. Med tommelen og langfingeren trykk ned på begge arterier godt til. Instruere pasienten til å åpne og lukke hånden hennes et par ganger. Deretter åpner du hånden. Det bør være fra hvitaktig begrenset blodstrøm. Slipp ulnar arterien. Hvis hånden blir rosa, er blod som strømmer gjennom ulnar arterien.

Plasser pasientens arm flaten opp, hvis du tar blodet fra radial arterie. Føler for pulsen. I motsetning til vener, som kan sees, arteriene for å teste for blodgasser er tatt av følelse. Hvis du ikke føler deg en god en på ett sted, velger du et annet sted hvor du kan føle pulsen.

Rengjør området med en antiseptisk og stikk nålen inn i huden hvor du føler pulsen. Hvis du treffe arterien, vil blod strømme inn i sprøyten. Det er ikke nødvendig å trekke tilbake på stempelet av nålen. Trykket fra arterien fører blodet til å strømme ut. Vanligvis 3-5 milliliter er nok blod til å kjøre en prøve.

Trekk nålen ut av arterien og umiddelbart legge trykk på pulsåren med en ren stykke gasbind. Arterien kan blø og bruke direkte press kan begrense det. Hold trykket på området i 5 minutter.

6. Ta nålen av sprøyten og sett hetten på sprøyten. Rull sprøyten i mellom hendene et par ganger for å redusere sjansene for at blodet skal levre seg før det er analysert.

Tips og advarsler

  • Følg merking og analyse prosedyre i helseinstitusjon. Enkelte anlegg trenger en etikett med pasientens navn og medisinsk rekordmange, og instruere at prøven legges på is.
  • Bruk alltid hansker når du tar en arteriell blodgass. Kast alle nålene i en beholder for skarpe gjenstander.